Site icon mladibl.com

AJB DOC uputio poziv za prijavu projekata

AJB DOC uputio poziv za prijavu projekata

Al Jazeera Documentary (AJD) Industry Days @ AJB DOC, koji će u drugom izdanju biti održan od 9. do 11. septembra 2023. u Sarajevu, uputio je poziv autorima da svoje projekte prijave do 31. maja.

Al Jazeera Documentary (AJD) Industry Days @AJB DOC, koji će u drugom izdanju biti održan od 9. do 11. septembra 2023. u Sarajevu, uputio je poziv autorima da svoje projekte prijave do 31. maja.

“Ako mislite da imate jedinstvenu ideju i dokumentarni projekt, ali vam je potrebna dodatna finansijska podrška – ovo je prilika za vas. Dajemo vam mogućnost da svoj projekt predstavite donosiocima odluka u Al Jazeera Media Networku, kao i mnogim drugim vodećim profesionalcima u dokumentarnoj industriji. AJD Industry Days @ AJB DOC vas poziva da svoje projekte prijavite putem obrasca na internetskoj stranici industry.ajbdoc.ba. Prijave se mogu uložiti od 1. marta do 31. maja 2023. godine”, saopćeno je AJB DOC.

Ukupan nagradni fond u 2022. godini, koji su osigurali Al Jazeera Documentary Channel, Al Jazeera Balkans i partneri projekta, iznosio je 80.000 dolara. Iznos planiran za 2023. trebao bi biti isti, ako ne i veći u odnosu na prethodnu godinu.

Iz AJB DOC navode da im je cilj da podrže širenje produkcije dokumentarnih filmova u svijetu, uključujući međunarodne koprodukcije, te ključnim donosiocima odluka predstaviti uzbudljive i vrijedne projekte.

AJD Industry Days @ AJB DOC objavljuje poziv za sljedeće projekte: Main pitch (prihvata projekte u svim fazama razvoja nezavisnih filmaša i produkcijskih kuća), Work in progres (projekti u fazi postprodukcije s namjerom emitovanja na Al Jazeeri ili drugim međunarodnim emiterima i platformama) i Balkan stars ( projekti u fazi razvoja pogodni za regionalnu i međunarodnu koprodukciju s Al Jazeerom Balkans / Al Jazeera Documentary Channelom ili drugim emiterima).

AJD Industry Days @ AJB DOC platforma pružit će priliku autorima dokumentarnih filmova iz Jugoistočne Evrope, s Kavkaza, Bliskog Istoka i iz Sjeverne Afrike (MENA-e) da se umreže s donosiocima odluka i vodećim profesionalcima iz regionalne i međunarodne filmske i televizijske industrije.

Podnosioci prihvaćenih prijava bit će obaviješteni o rezultatima i pozvani da predstave projekte ovogodišnjem odboru međunarodnih emitera i istaknutih profesionalaca koji će u Sarajevu odlučivati ​​o pobjednicima.

Njima će biti osigurana sredstva za produkciju dokumentarca i podrška za emitovanje, distribuciju, prikazivanje i prodaju širom svijeta, navodi se u saopćenju.

Al Jazeera Documentary Industry Days @AJB DOC je prvi put održan 2022. godine, a postigao je značajan uspjeh baveći se širokim spektrom tema kroz 32 projekta iz 21 zemlje koji su nudili autentično pripovijedanje i obećavajući kinematografski pristup prikazivanja stvarnosti.

AJD Industry Days @ AJB DOC se dešava istovremeno s Festivalom dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC), koji je prepoznat kao jedinstvena platforma za TV-dokumentarce u regiji i svijetu.

AJB DOC Film Festival bit će održan od 8. do 12. septembra 2023. godine.

Preuzeto sa: akta.ba

Exit mobile version