Site icon mladibl.com

Počela obnova kuće Milanovića u centru Banjaluke

Počela obnova kuće Milanovića u centru Banjaluke

Građevina iz 19. vijeka koja se nalazi u samom centru Banjaluke, a koja je lokalcima poznata kao “kuća Milanovića” uskoro će dobiti novi izgled i funkciju.

Naime, počeli su najavljivani radovi na njenoj obnovi, a za sada su postavljene skele i ograđen je prostor oko gradilišta.

Sredinom novembra 2022. raspisana je javna nabavka za obnovu ove kuće, koja predstavlja arhitektonsku i kulturnu baštinu našeg grada.

Prema najavama gradskih vlasti, ovo mjesto bi u budućnosti moglo postati centar okupljanja i održavanja kulturnih manifestacija.

Vlada RS će u obnovu ovog projekta izdvojiti tri miliona maraka, a Grad Banjaluka ostatak, dogovoreno je ranije na sastanku gradske administracije i republičkih vlasti, kojem su prisustvovali i gradonačelnik Draško Stanivuković i predsjednik RS Milorad Dodik.

Smatra se da je “Kuća Milanovića” izgrađena negdje oko 1893. godine, još u periodu austro-ugarske vladavine na ovim prostorima. Građena je za potrebe ugledne banjalučke trgovačke porodice, a od tada do danas, kako su se mijenjale istorijske prilike, mijenjala se i njena namjena.

Strategijom razvoja kulture do 2028. predviđeno da ova zgrada postane buduća “Banjalučka kuća knjige”, centralna knjižara u kojoj će na jednom mestu biti okupljeni svi izdavači registrovani na teritoriji Banjaluke.

(MONDO)

Preuzeto sa: mondo.ba

Exit mobile version