Site icon mladibl.com

TOP 5 savjeta za IT CV koji će oboriti s nogu!

TOP 5 savjeta za IT CV koji će oboriti s nogu!

Vlada veliki interes za poslovima u IT struci. Upravo zbog toga je jako bitan prvi utisak koji ostaviš kod kompanije koja te potencijalno može zaposliti. CV je tvoja ulazna karta u selekcijski proces. U članku saznaj kakav tvoj CV (ne)treba biti!

TOP 5 savjeta za IT CV koji će oboriti s nogu!

IT tržište je trenutno najpopularnije i najperspektivnije, te je zaista veliki interes za poslovima u IT struci. Upravo zbog toga je jako bitan prvi utisak koji ostaviš kod kompanije koja te potencijalno može zaposliti. CV je obično prva faza selekcije kandidata i kandidatkinja i predstavlja ulaznu kartu u selekcijski proces. U nastavku saznaj kakav tvoj CV (ne)treba biti kako bi i ti bio ili bila visokokvalitetan kandidat ili kandidatkinja za poslove u IT struci.

Kratak, jednostavan i koncizan CV

Generalno je poznato da osobe koje vrše selekciju kandidata i kandidatkinja dnevno pregledaju veliki broj CV-eva što znači da se ne zadržavaju mnogo na svakom pojedinačnom CV-u. Možeš pronaći podatak da poslodavci prosječno posvete 5 – 10 sekundi po CV-u. Šta ovo znači za tebe? Tvoj CV mora biti kratak i koncizan. Na njemu se trebaju istaći informacije koje su bitne poslodavcu i da do njih može doći veoma brzo, bez mnogo listanja ili razmišljanja. CV ne treba biti dug. Pokušaj sve informacije da staviš na jednu do dvije stranice. Ovo je posebno bitno za početnike i početnice koji nemaju mnogo iskustva.

Navedi relevantno iskustvo

Jako često se zna desiti da kada neka osoba krene u proces izrade CV-a s interneta preuzme određeni template i drži se istog. To je korisna praksa, ali ono što mnogi ne znaju jeste da možeš mijenjati nazive sekcija unutar CV-a. Možeš pronaći CV-eve u kojima kandidati ostave polje “radno iskustvo” prazno i ne navedu ništa jer su tek završili fakultet ili srednju školu.

Preporučujemo ti da, posebno ukoliko si početnik ili početnica, kreiraš sekciju “relevantno iskustvo” i tu navedeš sve što može biti relevantno poslodavcu za poziciju na koju apliciraš. To može biti radno iskustvo, volontersko iskustvo, projekat koji si radio ili radila na praksi ili samostalno, takmičenje u kojem si učestvovao ili učestvovala i slično. CV je nešto što ti kreiraš da bi sebe na najbolji mogući način predstavio ili predstavila i prema tome njegovu formu trebaš prilagoditi upravo toj svrsi. Zapamti, prilagođavaj CV sebi, a ne sebe CV-u.

Vještine su ključne

Kada su u pitanju poslovi u IT sektoru vještine su ključne. Navedi sve programske jezike ili tehnologije u kojima znaš raditi kako bi kompanija mogla procijeniti da li tvoj profil odgovara njihovom timu i projektima na kojima rade. Ovaj savjet se odnosi na situaciju kada ne apliciraš na neki konkretan posao već samo želiš da se predstaviš kompaniji i pitaš za praksu ili posao. Ukoliko apliciraš za neki konkretan posao vrlo je važno da analiziraš konkurs i vidiš koje se tehničke vještine traže i da ti zaista odgovaraš tom profilu. Prilikom pisanja CV-a posebno istakni svoje znanje iz traženih tehnologija, jer je to jedan od ključnih kriterija. Npr. ukoliko se u oglasu traži poznavanje osnova web development-a, HTML, CSS, Javascript i npr. React, a ti se prijaviš i u CV-u navedeš samo da znaš C/C++ i Python sigurno će tvoj CV biti diskvalifikovan prilikom inicijalne selekcije. Pored tehničkih vještina jako važne su i soft skills ili mehke vještine i poslodavci ih jako cijene. To su vještine kao što je timski rad, komunikacija, emocionalna inteligencija i slično. Više o soft skills vještinama i kako raditi na njima saznaj u nekom od naših narednih blogova. Pretjerivanje ili dodavanje vještina koje ne posjeduješ može naštetiti tvom ugledu kada poslodavci otkriju da ti nedostaju vještine za koje si tvrdio ili tvrdila da ih imaš. Autentičnost i iskrenost zaštitit će te od ovog rizika. Stoga se fokusiraj na ključne riječi koje ćeš, ukoliko dobiješ posao, moći dokazati kroz rad. Također, fokusiraj se na pisanje ključnih riječi koje su bitne za posao na koje se i sam poslodavac fokusira. Obavezno naglasi relevantne vještine koje posjeduješ.

Dokaži vještine koje si naveo ili navela – gradi portfolio i radi vlastite projekte

U prethodnoj stavci smo govorili o tehničkim vještinama i koliko je važno navesti ih. Ono što ostavlja dodatni utisak i zaista pravi razliku između tvog CV-a i drugih jeste da dokažeš poznavanje tehničkih vještina kroz konkretne projekte i portfolio. Možda ćeš na prvu pomisliti: “Šta ako nemam projekata ili iskustva?”. Odgovor je vrlo jednostavan, vrijeme je da uradiš svoj prvi projekat. Na internetu možeš pronaći mnogo primjera jednostavnih projekata ili radova koje možeš uraditi za relativno kratko vrijeme, naučiti nešto, a isto tako dugoročno ono što kreiraš koristiti kao dokaz svog rada i znanja. Ukoliko želiš biti programer ili programerka obavezno se trebaš upoznati sa Git-om i sve projekte koje uradiš stavljati na svoj profil. Istraži Github ili Gitlab. Ukoliko ideš u smjeru dizajna možeš kreirati portfolio svojih radova i također link dodati u CV. Kada je u pitanju dizajn naša preporuka jeste da istražiš Behance. Više o Github-u, Gitlab-u, Behancu i sličnim softverima koji su veoma korisni možeš očekivati u budućnosti u našim blogovima.

Seminari, kursevi i iskustvo

Želja za učenjem i napredovanjem je veoma poželjna kod svih poslodavaca. Obzirom na to da su IT sektori u usponu veoma je važno da navedeš svoje stečeno iskustvo, seminare na kojima si bio ili bila i na kojima si učio ili učila te obavezno navesti kurseve koje si pohađao ili pohađala i kroz koje si napredovao ili napredovala. Ovi podaci uvijek ostave jako pozitivan utisak na poslodavca, te ih nemoj izostaviti iz svog CV-a. Ako nisi pohađao ili pohađala kurseve, seminare, edukacije ili treninge, definitivno je vrijeme da to počneš raditi. Postoji jako mnogo besplatnih kurseva online koje nakon što završiš možeš navesti u CV-u. To može biti odlično za početak.

BONUS TIPS:

Strani jezici

Strani jezici su neophodni u gotovo svim IT kompanijama, i neophodno je poznavati ih uz dodatne komunikacijske vještine kako bi mogao ili mogla komunicirati s ljudima iz raznih zemalja. Za napredak i razvoj poslovanja, nužno je govoriti više od maternjeg jezika, i to je nešto što se traži odmah. Ukoliko ti engleski nije jača strana uloži vrijeme u edukaciju i nauči ga. Dakle, samo poznavanje engleskog jezika se danas u IT industriji podrazumijeva. Ukoliko posjeduješ određeni certifikat kojim potvrđuješ poznavanje engleskog jezika ili drugih stranih jezika obavezno ih navedi u CV-u.

LinkedIN

Ukoliko nemaš profil na LinkedIN-u obavezno ga kreiraj. LinkedIN je profesionalna društvena mreža putem koje možeš aplicirati za poslove, ali i putem koje ti se predstavnici i predstavnice kompanija mogu javiti sa ponudama za posao. Svoj profil na Linkedinu možeš shvatiti kao svoj digitalni CV koji treba uvijek biti ažuriran sa najnovijim informacijama. O ovoj temi ćemo također pisati u budućim blogovima i podijeliti s tobom kako ustvari kreirati LinkedIn profil i šta bi on trebao sadržavati, a šta ne.

Šta dalje?

Toliko za ovaj blog. Čitav proces traženja posla se nekada zna činiti veoma zahtjevnim i teškim, posebno ukoliko nemaš nikoga koga možeš pitati za savjet. Naš tim ti stoji na raspolaganju ukoliko imaš pitanja za kreiranje svog CV-a i budi slobodan ili slobodna da nam se obratiš putem našeg maila info@encode.ba. Vrlo rado ćemo ti pomoći i podijeliti naše iskustvo.

Također, ukoliko želiš raditi sa profesionalnim edukatorima iz oblasti IT-a i zakoračiti u svijet programiranja obrati nam se na info@encode.ba i vrlo rado ćemo organizovati sastanak. Nudimo praktične kurseve i mentorstvo kako prilikom učenja tako i prilikom samog traženja prvog zaposlenja u IT sekoru. Više informacija na upit.

Preuzeto sa: lonac.pro

Exit mobile version