Site icon mladibl.com

Novi projekat Grada i Univerziteta: Izgradnja ljetne pozornice i spomen-obilježja pored Pravnog fakulteta

Novi projekat Grada i Univerziteta: Izgradnja ljetne pozornice i spomen-obilježja pored Pravnog fakulteta

Grad Banja Luka i Univerzitet u Banjoj Luci realizovaće značajan projekat izgradnje ljetne pozornice i spomen-obilježja na prostoru kod Pravnog fakulteta.

Konkurs za idejno rješenje ljetne pozornice i spomen-obilježja stradalim studentima i radnicima Univerziteta u Banjoj Luci u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i pratećeg parterno – pejzažnog uređenja raspisan je juče, što je bio povod za održavanje sastanka u Gradskoj upravi.

Vuk Višekruna, ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za prostorno uređenje kazao je da je u okviru saradnje sa Univerzitetom, Grad pokrenuo inicijativu za izgradnju ljetne pozornice na prostoru ispred Pravnog fakulteta.

-Nakon naše inicijative, Univerzitet je imao ideju da se kroz to idejno rješenje na neki način oda i počast studentima i profesorima koji su izgubili život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Postignut je dogovor da se objedini to rješenje, da se ide na izradu međunarodnog konkursa gdje će tema prvenstveno biti amfiteatar, ali koji će sadržavati i spomen-obilježje – kazao je on.

Nosilac izrade konkursa, kako je naveo, jeste Univerzitet i isti je otvoren do 16. marta.

-Nadamo se da ćemo dobiti dosta kvalitetnih radova – kazao je Višekruna dodajući da je Grad inicijalno za ovaj projekat planirao 800.000 KM, ali da će tačna vrijednost biti poznata nakon izrade projektne dokumentacije.

U ime Univerziteta u Banjoj Luci, prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Miroslav Malinović zahvalio je gradonačelniku i gradskim službama koji su uputili inicijativu za rješavanje ove parcele odnosno uređenje prostora u neposrednoj blizini Pravnog fakulteta, naročito sa funkcijom koja će da da dodatnu vrijednost samom prostoru.

-Očekujemo prijave na konkurs ne samo sa ovih prostora, nego i iz inostranstva. Nagradni fond konkursa je 15.000 KM – kazao je Malinović i dodao da bi do 31. marta konkursna komisija trebalo da izabere rješenje.

Kako je navedeno u samom konkursu, od konkursnih radova se očekuje da ponude rješenje čija će se forma skladno uklopiti u lokaciju, postojeće izgrađene strukture u neposrednoj blizini, kultivisani i prirodni pejzaž, imajući u vidu i buduće gradnje na susjednim parcelama, uz istovremeno funkcionalno ostvarivanje predviđenih programskih sadržaja.

Konkurs preuzmite OVDJE.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka

Exit mobile version