Site icon mladibl.com

Banjalučko studentsko pozorište: Počinje nova 47. sezona pod nazivom „Stotka“

Banjalučko studentsko pozorište: Počinje nova 47. sezona pod nazivom „Stotka“

Četrdeset sedma sezona Banjalučkog studentskog pozorišta nosiće naziv „Stotka“ i biće u znaku realizacije stote premijere u istoriji Studentskog pozorišta.

Sanja Vojvodić, direktor BSP-a kazala je da je za jubilarnu predstavu odabrana predstava „Tvrđava“ prema motivima romana Meše Selimovića, a u režiji Andrea Benalje iz Italije.

-Prva predstava koja će biti izvedena u novoj sezoni je kultna komedija Studentskog pozorišta „Prljavi veš“, autorski projekat Aleksandra Pejakovića i članova Studentskog pozorišta. Pored redovnog repertoara BSP-a svoje učešće imaće i poetsko-muzički studio „Džep“, gdje će i ove godine urednik programa da bude pjesnik i muzičar Nebojša Kuruzović, kao i AKT „Alija Sirotanović“ sa izuzetno popularnim satiričnim skečevima. Cijena karata u 47. sezoni Studentskog pozorišta iznosiće 10 konvertibilnih maraka za profesionalne i dvije konvertibilne marke za amterske predstave, dok će pojedinačka studentska karta za sve sadržaje da košta dvije konvertibline marke. Kao i u proteklim sezonama besplatan ulaz će da imaju srednjoškolci, penzioneri, ali i studenti koji isključivo organizovano dolaze na predstave u Podrum scenu u Gospodsku ulicu. Kada su upitanju gostovanja, očekujemo da se ove godine, nakon popuštanja epidemioloških mjera odazovemo pozivima naših prijatelja iz Kalifornije i Sibira – istakla je direktor Banjalučkog studentskog pozorišta.

Četrdeset i sedma sezone biće svakako prije svega u znaku međunarodnog festivala studentskih pozorišta Kestenburg, ali i u realizaciji prvog „Likota festa“ kao uspomene na idejnoj tvorca Studentskog pozorišta Bosnimira, ranije Živomira Ličanina Likotu.

Aleksandar Pejaković, direktor festivala „Kestenburg“ kazao je da će peto izdanje Međunarodnog festivala studentskih pozorišta “Kestenburg” biti održano od 19. februara do 19. juna 2023. godine uz učešće glumaca sa šest kontinenata.

-Festival će biti otvoren revijalnom hokejaškom utakmicom između ZVEZDE i PARTIZANA u ledenoj dvorani „Pionir“ u Beogradu, a svečano zatvaranje festivala planirano je da bude održano u sali Art bioskopa Banskog dvora u Banjoj Luci – naveo je Pejaković.

Imaće i bogat prateći program sa 38 događaja, od kojih će deset događaja biti održano u Beogradu, po jedan događaj u Užicu, Beču i San Francisku, a dvadeset i pet pratećih sadržaja biće održano u Banjoj Luci.“ Jedan od najznačajnijih pratećih događaja Kestenburga biće predstava „Veleizdajnički proces u Banjoj Luci“, koja je nastala u okviru Književno-pravng kluba Pravnog fakulteta pod mentorstvom docenta dr Dijane Zrnić.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka

Exit mobile version