Site icon mladibl.com

Kurs za vodiče u avanturističkom turizmu

Kurs za vodiče u avanturističkom turizmu

USAID-ov Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam) sklopio je partnerstvo s Adventure Trade and Travel Association (ATTA) u cilju unapređenja vještina vodiča avanturističkih putovanja i tako odgovorio na izazov koji je nedavno pripremljena Strategija za razvoj avanturističkog turizma u BiH identifikovala kao jedan od najvećih prioriteta. Jedna od aktivnosti koju provodimo u okviru projekta je i ovaj kurs za vodiče u avanturističkom turizmu u Bosni i Hercegovini.

Posljednjih godina, Bosna i Hercegovina je sve više prepoznata kao izvrsna turistička destinacija zbog svog odličnog geografskog položaja, kvalitetne ponude hrane i pića, te zbog konkurentnosti usluge. Avanturistički turizam koji se nudi na njenim najznačajnijim rijekama Uni, Vrbasu, Neretvi i Tari, kao i duž staza Via Dinarica, pruža nevjerojatna iskustva kroz brojne aktivnosti – od raftinga, vožnje kajakom, planinarenja, foto safarija, do promatranja ptica i divljih životinja i kušanja lokalne hrane.

U promociji resursa koji su važni za avanturistički turizam, od velikog značaja su i ljudi koji će naše prirodne ljepote približiti stranim turistima. Bitno je da se uspostavi povjerenje, jer aktivni turizam često podrazumijeva opasne situacije i aktivnosti u kojima turisti moraju imati sposobnog i iskusnog vodiča.

Biti avanturistički vodič je posao koji vam omogućava da budete ambasador Bosne i Hercegovine i da vaš ured bude u prirodi, ali istovremeno je veliki izazov koji podrazumijeva cijeli niz vještina koje se ne zaustavljaju na tehničkim uslovima koje obezbjeđuju određene licence. Kao avanturistički vodič, vi ste sportista, diplomata, učitelj, pripovjedač, ljekar, ekolog, zabavljač, sve u isto vrijeme. Kakve impresije i iskustva će posjetioci odnijeti sa sobom nakon posjete Bosni i Hercegovini u najvećoj mjeri zavisi od vodiča.

Stoga, važno je da avanturistički vodiči rade u skladu s najboljim međunarodnim praksama i da agencije za avanturistička putovanja osiguraju da se njihovo cjelokupno osoblje, posebno vodiči, pridržavaju takvih smjernica.

Šta dobivate pohađanjem ovog kursa?

Certifikat Adventure Travel Trade Association, najveće globalne mreže avanturističkog sektora koja okuplja više od 30,000 individualnih vodiča, turoperatera, turističkih zajednica, organizacija za marketing i upravljanje destinacijama, instruktora, kompanija za outdoor opremu i medija o turizmu

Godišnje članstvo u ATTA Adventure Travel Hub-u koje vam obezbjeđuje pristup najnovijim istraživanja, analizama, upitima za saradnju s poznatim medijima iz svijeta turizma, ATTA događajima, kao i umrežavanje s avanturističkim turoperatorima i ostalim djelatnicima iz avanturističkog sektora širom svijeta.
Učenje najboljih međunarodnih praksi za avanturističke vodiče

Video prikaz brojnih vježbi koje ćete uvijek moći da koristite kako biste se podsjetili prije polaska na turu

Iskustva i praktične savjete avanturističkih vodiča širom svijeta i stručnjaka za avanturistički turizam
Kroz kurs vas vodi Jean-Claude Razel, instruktor preko 30 godina iskustva u avanturističkim aktivnostim.
Ko može pohađati ovaj kurs?

Kurs je namijenjen osobama koje imaju dobro znanje engleskog jezika, koje su već imale iskustva u profesionalnom vođenju grupa i namjeravaju da se i dalje bave ovim pozivom. Prednost će imati osobe koje već posjeduju neku od domaćih ili međunarodnih relevantnih licenci (Planinarski savez, Međunarodna rafting federacija, UIMLA, itd.), te već rade ili imaju ponudu da rade za nekog od bh. turoperatora i ponuđača programa avanturističkog turizma.

Kurs se sastoji od 6 modula kroz koje vas vodi Jean-Claude Razel, renomirani ATTA instruktor sa preko 30 godina iskustva. U nastavku vam pružamo osnovne informacije o svakom modulu.

Sadržaj kursa

Modul 1: Uvod

Tokom ovog modula upoznajete svog predavača i metodu podučavanja zasnovanu na stalnom ispreplitanju teorije i prakse. Tokom kursa ćete upoznati 5 osnovnih kompetencija avanturističkog vodiča; proširiti svoje znanje o ovom fantastičnom poslu i izazovima koje sa sobom nosi.

Dostupni materijali:

Modul 2: Vodiči mogu spasiti svijet

Održivost je najvažnije pitanje u svakoj aktivnosti, a još više u avanturističkim putovanjima. U potpunosti se oslanjamo na očuvanu životnu sredinu i lokalnu zajednicu da bismo obavljali svoj posao, zar ne? Oni će nastaviti da postoje samo ako uložimo mnogo posvećenosti, truda i znanja u pitanja kao što su minimalni uticaj, klimatske promjene, efekat staklene bašte i smanjenje emisije ugljen-dioksida. Čak bitnija od znanja je edukacija i povezivanje gostiju, osoblja i lokalnog stanovništva. Na neki način želimo da postanete ambasador održivosti. Da li ste spremni?

Ovaj modul vam objašnjava zašto je održivost neophodna u vašem vođenju; kako da obrazujete i povežete svoje goste i zajednice koje posećujete; 6 ključnih kriterija za održivo vođenje; ISO standard održivosti za avanturistička putovanja, te zašto morate da postanete ambasador održivosti.

Dostupni materijali:

Modul 3: Savladajte vještine vodiča

Opšte je poznato da raditi kao vodič podrazumijeva specifične tehničke vještine, kao što je na primjer abzajl (spuštanje niz uže), jahanje, vožnja kajaka i slično. Visok nivo stručnosti je apsolutno neophodan, ali sigurno nije dovoljan! U ovom dijelu kursa ćemo se koncentrisati na univerzalne tehničke vještine, one koje važe za bilo koju aktivnost i bilo koju destinaciju: govorićemo o navigaciji, tumačenju prirodnih fenomena, prvoj pomoći u divljini.

Tokom ovog modula ćete naučiti razliku između vještina specifičnih za aktivnost i univerzalnih vještina; tehnike navigacije; upoznati se sa meteorologijom i njenom važnosti u donošenju odluka; istražiti tumačenje prirodnih fenomena te naučite osnovne tehnike uključujući 3 univerzalna pravila prve pomoći i korake ka potpunoj medicinskoj pomoći unesrećenoj osobi.

Dostupni materijali:

Modul 4: Uloga vodiča u bezbjednosti i upravljanje rizikom

Bezbjednost je ključna za vođenje avanturističkih putovanja, a obuka o određenoj aktivnosti u avanturističkom turizmu to uvijek mora da uzme u obzir. Ali da li ste ikada na bezbjednost gledali kroz korake Sistema upravljanja bezbjednošću? U ovom dijelu kursa ćete naučiti metodu analize rizika u 3 koraka i važnost procedura i izvještaja kao što su Standardna operativna procedura (SOP), Plan akcije za hitne slučajeve (EAP), Izvještaj o putovanju i Izvještaj o incidentima i nezgodama (IAR). Uz pomoć tutorijala, bolje ćete razumeti svoju ulogu vodiča u vođenju sistema upravljanja bezbjednošću. Ovo je nova vrsta pristupa učenju ovih vještina i nadamo se da ćete uživati u njoj.

Ovaj modul vas uči sagledavanju bezbjednosti kroz korake Sistema upravljanja bezbjednošću; razumijevanje osnova upravljanja rizikom i poznatu metodu analize rizika u 3 koraka; važnosti procedura i izvještaja kao što su Standardna operativna procedura (SOP), Akcioni plan za hitne slučajeve (EAP), Izvještaj o putovanju i Izvještaj o incidentima i nesrećama (IAR) i shvatanju svoje uloge vodiča u vođenju sistema upravljanja bezbjednošću.

Dostupni materijali:

Modul 5: Služba za korisnike i upravljanje grupom

Tokom vođenja upoznat ćete ljude različite fizičke spremnosti i karaktera: one u formi, uvijek vesele, i naravno one koji su stalno umorni, bolesne, dosadne, itd. Da biste bili vodič, morate da volite rad s ljudima! Ako ne volite ili ako se umorite, možda biste željeli da razmislite o promjeni svojih planova. U ovom modulu ćete naučiti specifičnosti pružanja usluga u situacijama kada su vaši gosti izvan svoje zone komfora, te kako da upravljate grupama u prirodi.

Ovaj modul objašnjava:

Dostupni materijali:

Modul 6 : Tumačenje prirodne i kulturne istorije

Dok budete vodili, vi ste na sceni! Vi ste zvijezda putovanja! Potrebno je mnogo energije i improvizacije. U ovom modulu dobit ćete savjete za efikasan javni govor i pripovijedanje kako biste dobro putovanje pretvorili u izvanredno iskustvo.

Ovaj modul vam objašnjava:

Dostupni materijali:

Vaš instruktor kursa

Jean-Claude Razel ima preko 30 godina iskustva u avanturističkim aktivnostima i uvijek je mnogo vremena posvećivao obuci avanturističkih vodiča. U početku fokusiran na planinarenje i penjanje, Jean-Claude je sada aktivan u svim nišama avanturističkog sektora. Njegova kompanija Alaia, nastala 1997. godine, referentna je kompanija za avanturistički turizam u Brazilu. Alaiine aktivnosti su certifikovane u upravljanju bezbjednošću prema ISO 21101. Kao menadžer brazilskog nacionalnog rafting tima, Jean-Claude je osvojio 6 svjetskih prvenstava. Veoma zabrinut za održivost, istakao je da je svoju kompaniju certifikovao kao B korporaciju: kompanije koje nisu najbolje na svijetu, ali jesu najbolje ZA svijet.

Adventure Travel Trade Association

Osnovana 1990. godine, Adventure Travel Trade Association predstavlja najveću globalnu mrežu avanturističkog sektora. Ova zajednica okuplja više od 30.000 pojedinačnih vodiča, turoperatora, planinarskih domova i domaćinstava, savjetnika za turizam, turističkih odbora, organizacija za marketing i menadžment destinacije, inastruktora, kompanija za outdoor opremu i turističkih medija koji dijele uvjerenje i predanost održivom turizmu.

Prijavite se za pohađanje kursa

Kliknite ovdje

Napomena: Nakon skupljanja prijavnica, USAID Turizam će izvršiti bodovanje na osnovu određenih kriterija. Samo osobe koje uđu u uži krug bit će obaviještene kako dalje mogu pristupiti ATTA kursu za avanturističke vodiče za samo 50$.

Detaljne informacije o kupovini kursa po promotivnoj cijeni od samo 50$ dobit će samo osobe koje uđu u uži krug. Kupovina kursa se vrši putem online plaćanja karticom.

Preuzeto sa: academy.turizambih.ba

Exit mobile version