Site icon mladibl.com

Jesi li spreman ili spremna za novu generaciju UMiD-a?

Jesi li spreman ili spremna za novu generaciju UMiD-a?

Obuka koja ti omogućava da postaneš primjer i pokretačka snaga u svojoj zajednici i učestvuješ u rješavanju problema mladih, ali i da se pripremiš za vlastitu karijeru, stekneš nove vještine, upoznaš nove mlade ljude slične sebi…

KO SMO MI?

Institut za razvoj mladih KULT (u daljem tekstu: Institut) jedna je od vodećih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini koja skoro dvije decenije aktivno provodi različite inicijative usmjerene ka unaprjeđenju položaja mladih i kreiranju društva u kojem mladi mogu da ostvare svoj puni potencijal. Na tom putu Institut blisko sarađuje sa svim nivoima vlasti u BiH, drugim organizacijama civilnog društva, a najvažniju kariku predstavljaju mladi koji daju pokretačku snagu Institutu.

KOGA TRAŽIMO?

Institut traži motivirane mlade osobe koje žele biti prepoznate u svojim zajednicama kao aktivisti/aktivistkinje i lideri/liderke koji/e predlažu, inoviraju i osmišljavaju kreativna rješenja sa ciljem stvaranja boljih uslova za mlade.

Ako si mlada osoba starosne dobi od 18-30 godina, sa prebivalištem u BiH, suočena sa izazovima i problemima u svojoj zajednici, imaš kreativne ideje kako da odgovoriš na postojeće potrebe i probleme, te spremna da preuzmeš stvar u svoje ruke onda je ovo poziv za tebe.

ŠTA JE UMiD?

UMiD je obuka koja mijenja život. Tako je opisuju polaznici iz prvih šesnaest generacija. UMiD obuka inkubator je mladih lidera/liderki aktivnih u društvu. Obuka koja ti omogućava da postaneš primjer i pokretačka snaga u svojoj zajednici i učestvuješ u rješavanju problema mladih, ali i da se pripremiš za vlastitu karijeru, stekneš nove vještine, upoznaš nove mlade ljude slične sebi, usavršavaš se i družiš.

KAKO UMiD MIJENJA ŽIVOT?

UMiD je jednogodišnja obuka koja se sastoji od sedam dvodnevnih modula i ljetne škole, a obuhvata teme koje su tebi, kao mladoj osobi, neophodne da budeš aktivan član društva i pravi lider u zajednici. Tokom obuke UMiD naučit ćeš kako da animiraš svoje vršnjake da se i oni uključe u rješavanje problema mladih u zajednici, kako možeš uvjeriti donosioce odluka i druge učesnike/učesnice u svojoj društvenoj zajednici da daju konkretnu podršku mladima, kako da se ponašaš jednog dana kad uploviš u poslovni svijet i mnogo drugih korisnih stvari.

Moduli u okviru obuke i planirani termini:

LIDERSTVO U PRAKSI

Tokom obuke imat ćeš priliku da Učiš o temama koje smo nabrojali, a obuka će te potaknuti da Misliš o sebi, vršnjacima/vršnjakinjama, zajednici i građanskom aktivizmu kao alatu za promjene. Kako znanja stečena tokom obuke ne bi ostala samo na nivou teorije, imat ćeš priliku da ih praktično primijeniš i da Djeluješ u svojoj lokalnoj zajednici s ciljem poboljšanja položaja mladih. Provođenjem lokalne građanske inicijative (LGI) napravit će promjenu u tvojoj zajednici. Lokalnu građansku inicijativu smišljaš zajedno sa mladim ljudima iz zajednice, a cjelokupan proces provođenja će savjetodavno i finansijski podržati Institut.

KADA SE UMiD DEŠAVA?

Moduli će se održavati jednom mjesečno, počevši od februara 2022. godine i bit će organizirani tokom četvrtka, petka i subote. Tokom ljeta održat će se i ljetna škola. Termini navedeni u javnom pozivu nisu konačni, Institut zadržava pravo izmjene u terminima modula, o čemu će odabrani polaznici/polaznice biti pravovremeno obavješteni.

GDJE SE UMiD DEŠAVA?

Naša druženja odvijat će se u Obrazovno-razonodnom centru za mlade SPAJALICA, a tokom obuke ćemo posjetiti i nekoliko drugih zanimljivih lokacija.

TROŠKOVI?

Ako ti ovaj poziv zvuči primamljivo i na korak si do prijave, ali nisi siguran ko će to sve platiti, molimo te da se ne brineš za to! Institut snosi troškove prijevoza, smještaja, hrane i materijala koje koristiš tokom obuke UMiD.

KAKO SE PRIJAVITI?

Vrlo jednostavno!

Ukoliko si zainteresiran/a za učešće u UMiD obuci, ispunjavaš navedene kriterije, želiš da se pokreneš i mijenjaš stvari u svojoj zajednici, a imaš ideju i kako to uraditi, potrebno je da snimiš video koji će odgovoriti na pitanje Šta ja mogu uraditi danas da mladima u mojoj zajednici bude bolje sutra?

Razmisli o konkretnim problemima i izazovima sa kojima se susrećeš ti i tvoji vršnjaci/vršnjakinje u zajednici. Kada prepoznaš najvažnije probleme i potrebe, osmisli kako bi mogao da ih riješiš i ispričaj nam to u formatu videa. Video ne treba biti duži od 3 minute.

Ukoliko smatraš da ćeš se bolje izraziti tekstom ili nekom drugom formom, budi slobodan to učiniti. Tekst ne treba biti duži od jednog lista A4 formata u fontu Times New Roman, veličina 11.

Za obuku se prijavljuješ putem elektronskog prijavnog obrasca koji se nalazi OVDJE u okviru kog ćeš nam dostaviti i svoj rad (video, tekst…) na zadanu temu. U obrascu je potrebno da navedeš i dvije preporuke osoba koje bismo mogli kontaktirati (ime, prezime, pozicija i kontakt).

Prijaviti se možeš do nedjelje, 6. februara 2022. godine do 23.59 sati.

Ako ti sve ovo zvuči previše dobro da bi bilo istinito i volio bi da čuješ iskustva drugih mladih koji su prošli UMiD obuku, možeš to uraditi na OVOM linku.

Ako ti sve ovo zvuči previše dobro, ali nije ti sve u potpunosti jasno i imaš pitanja, dođi na našu online info sesiju i saznaj sve što te zanima. Online info sesija održat će se u ponedjeljak, 17. januara 2022. godine u 17 sati, a registrovati se možeš na OVOM linku.

Dodatne informacije o UMiD obuci i Javnom pozivu za učešće u obuci možeš dobiti i putem emaila zorana.tovilovic@kultbih.org ili broja telefona 033 778 765.

Preuzeto sa: hocu.ba

Exit mobile version