Site icon mladibl.com

Kampanja „Čitajmo zajedno“ podstiče društvenu odgovornost u zajednici

​„Popularizacija knjige i kulture čitanja, naročito među mlađom populacijom, primarni je cilj kampanje Čitajmo zajedno, koju Ministarstvo prosvjete i kulture provodi četvrtu godinu zaredom. Njen višestruki značaj se ogleda i u usmjerenosti i podsticanju na kupovinu naslova najbolje domaće produkcije, afirmaciji domaćih pisaca te popunjavanju knjižnih fondova naših biblioteka“, rekla je pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković na današnjoj promociji kampanje na Trgu Krajine u Banjoj Luci, a u okviru uspostavljene saradnje sa kompanijom Viner osiguranje.

Ova osiguravajuća kompanija je prepoznala značaj kampanje „Čitajmo zajedno“ te pokrenula akciju među svojim zaposlenim zahvaljujući kojoj će fondovi školskih biblioteka u Republici Srpskoj biti dopunjeni naslovima školskih lektira, što je pomoćnik Tanja Đaković svesrdno pohvalila.

„Izuzetno je zadovoljstvo što je vrijednost i značaj ove kampanje prepoznala i kompanija Viner osiguranje na način da su se zaposleni u ovoj kompaniji aktivno uključili i kupovinom odabranih naslova školske lektire podržali, ovu, za nas, izuzetno značajnu akciju. Kupljene knjige, zaposleni u Viner osiguranju pokloniće školskim bibliotekama širom Republike Srpske“, istakla je pomoćnica Đaković.

Ona je napomenula da je ovakav vid saradnje i sinergija institucija kulture i poslovne zajednice pomjera granice i da je od krucijalnog značaja za opšti društveni napredak.

„Ulaganje i podrška kulturi je važan vid društveno-odgovornog poslovanja i stoga vjerujemo da će svojim primjerom Viner osiguranje podstaći i druge kompanije da podijele taj osjećaj odgovornosti za razvoj kulture i društveni napredak zajednice u cjelini“, dodala je Đakovićeva.

Borislav Doder, generalni direktor Viner osiguranja je rekao kako je događaj organizovan uz poštovanje epidemioloških uputa nadležnih institucijai te kako je okupio nekolicinu zaposlenih u Viner osiguranju, koji su se, u okviru performansa čitanja na javnom mjestu, podsjetili na odlomke omiljenih knjiga.

“Kampanja Čitajmo zajedno Ministarstvaa prosvjete i kulture jako je važna za afirmaciju kulture čitanja. Drago mi je da smo se kao kompanija i kolektiv priključili ovoj kampanji i veoma sam ponosan na sve koleginice i kolege koji će dati svoj doprinos ovoj kampanji kroz darivanje knjiga školskim bibliotekama širom naše zemlje“- istakao je Doder.

Kampanju „Čitajmo zajedno“ Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske realizuje s ciljem njegovanja kulture čitanja, književnosti i njenih tvoraca već četvrtu godinu zaredom.

Ovogodišnja kampanja, koja je realizovana u saradnji sa Kinotekom Republike Srpske i u partnerstvu sa Radio-televizijom Republike Srpske, označila je novinu u odnosu na prethodne godine i bazirana je na šest video-materijala koji upućuju na veličine likova i djela: Branka Ćopića, Petra Kočića, Ive Andrića, Meše Selimovića, Desanke Maksimović i Jovana Dučića.

Preuzeto sa: Ministarstvo prosvjete i kulture

Exit mobile version