Site icon mladibl.com

5 Strategija za Sprječavanje Burnouta u 2023.

5 Strategija za Sprječavanje Burnouta u 2023.

Kao zaposleni u IT industriji radiš veoma mentalno intezivan posao. Dok sjediš u kancelariji, u kući ili na Maldivima, vjerovatno gledaš na Jiri zadnji rok za trenutni epic i stresiraš se hoćeš li dobiti tu povišicu od 3% na kraju godine koja ne pokriva inflaciju ni u jednom paralelnom univerzumu.

Susretao sam se sa burnoutom više puta, prvenstveno jer sam workaholic. Kada nemam šta da radim, nesvjesno nađem to “nešto”, makar bio side projekat, neki side gig ili totalna druga stvar koja na kraju dovodi do burnouta, bez razmišljanja o tome.

Obično LinkedIn i Twitter influenseri prioritizuju stvari koje se površno čine lijepim za sprječavanje burnouta, no u većini slučajeva detox čaj od 15 različitih cvjetića ne pomaže u tome.

  1. Pauza, pauza, pauza…

Kad završim prioritizaciju taskova, uzmem onaj najteži da ga se riješim i više ne gledam. Obično volim da odradim više nego što treba, ne znam da li je to kompleks superiornosti ili jednostavno ludost za radom…

Manjak pauze od gledanja u ekran ne dovodi samo do suhoće očiju, glavobolja i sličnih problema o kojima nisam dovoljno stručan da pričam, nego vremenom dovodi i do burnouta.

Tehnike poput Pomodoro-a mogu da doprinesu smanjenju mentalnog “overloada”. Redovne pauze da ustaneš, popiješ vode, pogledaš malo kroz prozor u nešto zeleno (bez da uzmeš odma telefon da “odmoriš oči” od računara) će vremenom pokazati efekat smanjenja tog “brain foga” kojeg dobijaš od neprestanog rada.

Lično mi tajmeri i alarmi koji pište svakih 25 minuta smetaju i samo remete “flow”, tako da po osjećaju kada završim dio taska odlučim da napravim pauzu. Adekvatan unos vode može pripomoći u tome da te “zov prirode” podsjeti na pauzu.

  1. Treniraj

Dovoljno je što sjediš 4+ sati u tvojoj udobnoj Herman Miller stolici koja se podešava prema obliku tvoga tijela da doprinese nepravilnom držanju i sličnim zdravstvenim problemima.

Odlazak u teretanu, treniranje tjelesnom težniom kući i slične aktivnosti ne samo što će ti pomoći da održiš pravilno držanje i posturu, dodatno će ti olakšati stres kroz koji možda ne prolaziš samo zbog posla.

Da ne ulazim u naučna istraživanja i slične podatke koji te vjerovatno ne interesuju, makar 15 minuta dnevno odradi neku vježbu koja ti podiže broj otkucaja. U najbojlem slučaju neka to bude 30, ili više.

Ako možeš posveti se nekom sportu, rekreaciji, borilačkoj vještini ili pak teretani. Ništa od toga ti neće štetiti, a doprinosi generalnom kvalitetu života.

  1. Postavi granice

Osim ako nisi član huslter kulture i jednostavno ne možeš da živiš a da ne radiš 24/7, moraš da postaviš granice koliko vremena možeš da odvojiš za posao.

Pored toga, ne dozvoljavaj narušavanje work/life balansa. Ako se radi od 9-5, prije i poslije toga ne prihvataj ništa, sem ako nisi plaćen za prekovremeni radi povremeno.

Meni su oduvijek notifikacije ugašene na svemu. Poruke na Slacku odgovaraj kad ti se smanji nivo posla za taj dan, ili kad baš moraš. Pomoće ti i sa koncentracijom da te nešto ne pinguje svakih 5 minuta.

  1. Prepoznaj znakove burnouta

Moguće je da si “sagoren” a da to i ne znaš. Burnout može da se manifestuje na više različitih načina.

Nisam psiholog, ali po sebi, drugima i po istraživanju mogu da zaključim da se većinom pokazuje kroz fizičke, emocionalne i simptome ponašanja.

Osjećaj konstantnog umora iako imaš dovoljno sna i odmora, manjak motivacije i osjećaj nepovezanosti sa poslom, kolegama ili čitavim okruženjem su samo neki znaci burnouta.

Ukoliko osjećaš nešto od navedenog, ili te osjećaj u stomaku navodi da nešto ne valja, bitno je preduzeti konkretne korake da se taj burnout riješi i spriječi u budućnosti.

  1. Uzmi odmor

Ako se osjećaš “sagoreno” bilo bi od koristi da odmoriš od posla, da se u fullu odmoriš i napuniš baterije za sljedeći sprint.

To ne mora nužno da bude čitav godišnji, ukoliko politika tvoje firme dozvoljava da uzmeš po potrebi koji dan slobodnog – uzmi. Skloni se privremeno od tehnologija, uživaj u prirodi i što je najbitnije u tom periodu ne razmišljaj o poslu.

Potraži pomoć

Ukoliko smatraš ne možeš sam da riješiš problem burnouta, ili jednostavno imaš previše stresa, ne ustručavaj se da potražiš pomoć profesionalca koji se već susreće s tim i koji će na adekvatan način pomoći da prevaziđeš trenutne probleme.

Preuzeto sa: dzobs.com

Exit mobile version