Site icon mladibl.com

Moćna formula za postizanje ciljeva sa 7 jednostavnih koraka

Moćna formula za postizanje ciljeva sa 7 jednostavnih koraka

Početak je godine i vrijeme da se rezimiraju rezultati ostvareni u prethodnoj, ali i naprave planovi za predstojeću godinu. Jedno od osnovnih pravila uspjeha je “radite bilježeći misli na papir”. Ako to niste do sada učinili, pravo je vrijeme da sjednete i skoncentrirate se na pisanje ciljeva koje želite ostvariti u 2023. godini.

Donosimo vam formulu za određivanje i postizanje ciljeva, kojom možete da se služite do kraja života. Sastoji se od sedam jednostavnih koraka.

Preduzimanje jednog, bilo kojeg od tih koraka može da udvostruči i utrostruči vašu produktivnost.

Prvi korak: Odlučite šta tačno želite.

Odlučite sami ili sjedite sa svojim šefom i prodiskutujte o svojim ciljevima, sve dok vam ne bude jasno šta se od vas očekuje i koji su vam prioriteti. Zapanjujuće je koliko se mnogi ljudi, dan za danom, iscrpljuju radeći manje vrijedne zadatke, zato što nikada nisu obavili ovaj važan razgovor sa svojim šefom. Jedan od najgorih načina da iskoristite svoje vrijeme jeste da odlično radite nešto što uopće ne mora da se uradi.

“Prije nego što počnete da se uspinjete merdevinama uspjeha, pobrinite se da budu naslonjene uz pravz zgradu.” – Stephen R. Covey

Drugi korak: Sve pišite.

Razmišljajte bilježeći misli na papiru. Kada stavite svoj cilj na papir, time ga iskristališete i dajete mu opipljivu formu. Stvarate nešto što možete da dodirnete i vidite. S druge strane, cilj koji nije zapisan samo je puka želja ili fantazija. Iza njega ne stoji nikakva energija. Nezapisani ciljevi dovode do konfuzije, nejasnoće, pogrešnog usmjerenja i brojnih grešaka.

Treći korak: Odredite krajnji rok za ostvarenje svog cilja.

Cilj ili odluka koji nemaju određen rok nisu hitni. Nemaju pravog početka niti kraja. Bez određenog roka praćenog dodjeljivanjem ili prihvatanjem konkretne odgovornosti za obavljanje zadatka u cjelosti, sasvim ćete prirodno odugovlačiti i uraditi vrlo malo.

Četvrti korak: Sačinite spisak svega što ćete morati uraditi kako biste ostvarili svoj cilj.

Kada vam na pamet padnu neke nove aktivnosti dodajte ih svom spisku. Nastavite da ga proširujete sve dok ne bude kompletan. Spisak vam daje vizualnu predstavu šireg zadatka ili cilja. Daje vam smijer kojim se trebate kretati i povećava vjerovatnoću ostvarivanja cilja onako kako ste ga zamislili.

Peti korak: Preradite spisak u plan.

Organizujte svoj spisak prema prioritetu i redoslijedu. Odvojite nekoliko minuta i odlučite šta je potrebno obaviti prvo, a šta može i kasnije. Bit ćete zapanjeni time koliko je lakše postići svoj cilj kada ga razložite na pojedinačne zadatke.

Šesti korak: Odmah počnite raditi u skladu sa svojim planom.

Prosječan plan koji se energično sprovodi mnogo je bolji od briljantnog plana u vezi s kojim se ne poduzima ništa. Kako biste postigli bilo kakav uspjeh, morate raditi!

Sedmi korak: Riješite da svakog dana uradite nešto što će vas pomjeriti u pravcu vašeg cilja.

Ugradite tu aktivnost u svoj dnevni raspored. Pročitajte određeni broj strana o ključnoj temi. Obavljajte određenu fizičku aktivnost u toku dana. Naučite određeni broj novih riječi nekog stranog jezika. Ne propuštajte ništa od toga ni jedan jedini dan i stalno idite naprijed.

Nemojte se zaustavljati. Odlučnost i disciplinovanost mogu vas učiniti jednim od najproduktivnijih i najuspješnijih ljudi vaše generacije.

Preuzeto sa: manager.ba

Exit mobile version