Site icon mladibl.com

AKO ŽELITE DA SAZNATE VIŠE O OSOBI PREKOPUTA VAS, POSTAVITE JOJ OVA 4 PITANJA: Moćna tehnika otkriva tajne o sagovorniku

4 pitanja postavite sagovorniku ako želite nešto više o njemu da saznate – moćna tehnika pomaže da se osoba otvori i otkrije vam svoje emocije, misli, ambicije…

U komunikaciji sa drugima važno je iamti određene veštine, ali koje ćete upotrebiti, zavisi od toga šta očekujete od razgovora. Da li želite bolje da upoznate osobu; postignete neki poslovni dogovor; flertujete; ili jednostavno da steknete novog prijatelja?

Jedna od glavnih zabluda u komunikaciji sa novom osobom jeste briga o tome šta učiniti kada zavlada neprijatna tišina. To je normalno i prirodno, a u tim pauzama se možete naspmešati, postaviti osobi pravo pitanje, ali i pokazati da ste spremni da saslušate. Poslušajte osobu sa kojom razgovarate, ali ne da je isleđujete pitanjima, već pronađite balans u komunikaciji kako bi informacije slobodno tekle od jedne do druge strane.

Ako želite nešto dublje da saznate o ovoj osobi, postavite joj sledeća 4 pitanja:

  1. Zamolite osobu da ispriča “svoju priču”. Ako vidite da se druga osoba oseća nesigurno i ne dozvoljava sebi da istinski izrazi svoju priču, možete joj pomoći postavljanjem dodatnih pitanja. Imajte na umu, ovo ni na koji način ne bi trebalo da liči na “ispitivanje”.
  2. Počnite da razgovarate o interesovanjima i hobijima. Ako čovek kaže da ga ništa ne zanima, pitajte kako provodi slobodno vreme. Ako se ovde ne može dobiti detaljan odgovor, na primer, osoba kaže da voli da gleda filmove, onda već ovde možete postaviti pitanja poput: “Koji ste film gledali prošli put?” ili “Koji je vaš omiljeni film? Zašto ?”… Na osnovu ovakvih jendostavnih, a zanimljivih informacija možete nešto dodatno zaključiti o karakteru osobe koja sedi prekoputa vas.
  3. Pitajte kako bi drugu osobu opisali bliski prijatelji. Takvo pitanje vas tera da razmišljate i procenite sebe spolja. Ovo pitanje je velika suprotnost pitanju “pričaj mi o sebi”, na koje mnogi ljudi ne mogu u potpunosti da odgovore. Od sagovornika saznajte šta ga raduje i motiviše. Ovo pitanje pruža prostor za razmišljanje i pomaže da se bolje razumeju vrednosti i principi druge osobe.
  4. Pitajte koju priču iz svog života bi sagovornik želeo češće da priča ili koju priču priča u svakoj prilici. Mnogi od nas imaju neke posebne priče koje su uticale na našu ličnost. Postavljanjem takvog pitanja dajete priliku sagovorniku da, prvo, ispriča ovu priču, a drugo, da saznate zašto je ova priča toliko važna.

Potrudite se da teme budu vedre i pozitivne, pokušajte da motivišete sagovornika na razgovor. Ukoliko o njemu želite nešto novo da saznate, važno je da i vi pružite određene infirmacije o sebi, u suprotnom, sagovornik se može zatvoriti.

Izvor: Sensa

Preuzeto sa: sensa.mondo.rs

Exit mobile version