Site icon mladibl.com

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) objavljuje rezultate drugog otvorenog poziva za Superškole

Zapadni Balkan: RYCO sa zadovoljstvom objavljuje da je 100 srednjih škola sa Zapadnog Balkana izabrano da učestvuje u regionalnom programu školskih razmjena pod nazivom Superškole. Ovo je druga godina sprovođenja programa. Odabrane škole iz regiona i više od 1500 učenika će učestvovati u regionalnim razmjenama, a RYCO će ponuditi različite mogućnosti za usavršavanje za više od 100 profesora. Od izabranih 100 škola 18 dolazi iz Albanije, 18 iz Bosne i Hercegovine, 7 iz Crne Gore, 11 sa Kosova*, 16 iz Sjeverne Makedonije i 30 iz Srbije.

Na drugi otvoreni poziv za Superškole pristiglo je 155 prijava, sklopljeno je 161 partnerstvo od kojih 17 dolazi iz prvog ciklusa razmjena, a više od 535 škola iz regiona je koristilo onlajn platformu www.superschools.net za povezivanje sa drugim školama. Komisija je imala težak zadatak da odabere 50 najboljih projekata koji imaju za cilj podršku procesu izgradnje mira i pomirenja u Zapadnom Balkanu i interkulturalnom učenju i dijalogu između škola, učenika i njihovih zajednica.

Programi razmjene će se sprovoditi u dva kruga: prvi krug razmjene će se održati od aprila do juna 2023.g, a drugi krug će se nastaviti od avgusta do oktobra 2023.g. Svaka škola će organizovati jednu posjetu partnerskoj školi u trajanju do 7 dana, dok će učenici doći u pratnji jednog ili dva profesora. Program školske razmjene će dati priliku učenicima i profesorima da putuju, predstave sebe, svoju školu i običaje svojim domaćinima, kao i da nauče nešto novo o lokalnim zajednicama u različitim dijelovima našeg regiona.

RYCO se zahvaljuje za sve prijave za Superškole i za ogromno interesovanje koje su škole pokazale za učešće u ovom jedinstvenom programu regionalnih razmjena. Svijet oko nas se stalno mijenja, te su stoga potrebne inovacije i nove perspektive kako bismo se prilagodili ovim promjenama. Zbog toga je u središtu misije Superškola podrška mladim ljudima sa Zapadnog Balkana da razviju vještine potrebne da se njihov glas čuje i da daju doprinos u svojim zajednicama.

Sa nestrpljenjem se očekuje šta će mladi iz našeg regiona predstaviti i organizovati tokom svojih zajedničkih aktivnosti. Neke od tema koje će ove godine obrađivati su: održiva moda, vještačka inteligencija i digitalne inovacije, IT, nauka, umjetnost, kultura i mnoge druge.

O programu Superškole

Superschools je program školskih razmjena na Zapadnom Balkanu koji ima za cilj da podrži procese izgradnje mira i pomirenja i interkulturalnog učenja i dijaloga između škola, učenika i njihovih zajednica. Program je dio multidonorskog projekta „Program školske razmene na Zapadnom Balkanu“ koji zajednički finansiraju Evropska unija i njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i RYCO.

*Ovaj naziv je bez prejudiciranja stavova o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1244/1999 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti.

Izvor: Saopštenje

Exit mobile version