Site icon mladibl.com

Studiraj besplatno u Rusiji – konkurs za akademsku 2023/2024

Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Rusije i Rosotrudničestvo objavljuju konkurs za prijem državljana Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore, Republike Severne Makedonije, Republike Slovenije, Republike Hrvatske i sunarodnika sa stalnim boravkom na teritoriji navedenih država, na studije u 2023/2024. akademskoj godini u visokoobrazovnim ustanovama u Ruskoj Federaciji o trošku federalnog budžeta (kvota).

O univerzitetima, smerovima i specijalizacijama možete saznati na sajtu Ministarstva obrazovanja Rusije https://russia-edu.minobrnauki.gov.ru/

Kandidati se obavezno moraju registrovati na sajtu: https://education-in-russia.com

Registracija do 20 februara 2023 godine.

Studenti imaju mogućnost da:

Konkurs za studije se vrši u dve etape:

ETAPA I. Odabir kandidata za studije vrši Rossotrudničestvo (Ruski centar za nauku i kulturu u Srbiji)

Za učešće u prvoj etapi konkursa kandidati treba da koriste elektronsku formu apliciranja i predaje dokumenata: https://education-in-russia.com

ETAPA II. Za državljane Srbije, u skladu sa rezultatima konkursa i prema uslovima, koji utvrđuje komisija koja se sastoji od predstavnika Rossotrudničestva u Srbiji, ambasade Ruske Federacije u Srbiji, i predstavnika Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, a takođe na osnovu analize i obrađivanja podataka, spisak odabranih kandidata Rossotrudničestvo šalje Ministarstvu nauke i visokog obrazovanja Rusije u cilju sprovođenja druge etape konkursa.

Važno je da znate:

! Skrećemo pažnju da na konkursu mogu da učestvuju kandidati koji su već završili srednju školu, gimnaziju ili fakultet i imaju original diplome o završetku, ili kandidati koji sada završavaju (2022/2023. godine) poslednji razred srednje škole ili gimnazije ili završnu godinu fakulteta.

! Prebacivanje iz stranog univerziteta na ruski univerzitet tokom studija, tj. na 1, 2, 3. ili 4. godini nije moguće. Studiranje o teret budžeta podrazumeva pun ciklus studija od 1. godine osnovnih studija, master ili doktorskih studija.

! Dokumentacija koja je prema ruskim zahtevima nepotpuna i dokumentacija koja nije prevedena na ruski jezik sa overom sudskog prevodioca, neće se razmatrati.

! Državljani Srbije, koji su se i ranije školovali u Ruskoj Federaciji, a koji završavaju školovanje u tekućoj školskoj godini i žele da nastave na sledeći nivo stručnog obrazovanja, za produženje školovanja u okviru opšte kvote za 2023/2024. akademsku godinu treba da prođu konkurs u skladu sa zahtevima navedenim u ovom oglasu.

!Za svaki dokument potrebno je priložiti zasebnu sken-kopiju. Ne treba sva dokumenta skenirati i spojiti u jedan fajl pdf formata. Ako ste priložili sva dokumenta – originale i prevode originala – kao jedan pdf fajl, dokumenta u takvom formatu se neće prihvatati.

Detaljnije informacije možete dobiti telefonom: 011 2642-178, e-mail: kvota@srb.rs.gov.ru

Preuzeto sa: Centar za afirmaciju i razvoj

Exit mobile version