Site icon mladibl.com

Ove svjetske destinacije će biti popularne u 2023. godini

Nakon dvije godine pandemije i različitih zabrana i ograničenja kada su u pitanju putovanja, očekujemo da ćemo se u 2023. napokon vratiti normalnom ritmu i opet moći putovati bez razmišljanja o uslovima ulaska u željenu destinaciju. Svjetski časopisi predviđaju koje će destinacije biti hit iduće godine prema trenutnoj potražnji i interesu ljubitelja putovanja na platformama poput Airbnb-a i Trip Advisora. Ovaj izbor destinacija nas raduje jer su u pitanju zemlje i gradovi u kojima još uvijek nije preovladao masovni turizam.

Maroko

Ova afrička zemlja važi za jednu od najsigurnijih za putovanje. Maroko zavodi svojim bojama, mirisima začina koji se šire sa bazara, istorijski važnim gradovima, predivnim plažama na obali Atlantika i bronzanim dinama pustinje. Posjeti Marakeš koji je prepun palata, džamija i tržnica, kraljevski Fes koji je kulturna i religijska prestonica Maroka, famoznu Kazablanku. Stanovnici ove afričke zemlje će te oduševiti i svojim kulinarskim umijećem.

Argentina

Zemlja tanga, fudbala i fascinantne prirode svakako treba da bude na tvojoj bucket listi. Njen glavni grad, Buenos Aires, osim što je jedan od najvećih i najbogatijih u Južnoj Americi, posjeduje posebnu čar koja se ogleda u načinu života Argentinaca, koji je ispunjen plesom, vinom i uživanjem u hrani, prije svega mesu po kome su poznati. Sa svojom boemskom četvrti La Boca može da stane rame uz rame sa pariskim Monparnasom.

Japan

Jedna od hit destinacija iduće godine će biti i Japan. Predlažemo da ga posjetiš u vrijeme sakure (cvjetanje trešnje) jer je tada definitivno najljepši. U “Zemlji izlazećeg sunca” te sigurno čekaju brojna iznenađenja i kulturološki šok, ali svakom pravom putniku je to svakako samo plus. Gostoljubivost i kvalitet hrane u ovoj zemlji su izuzetni.

Edinburg, Škotska

Glavni grad Škotske je prava poslastica za ljubitelje keltske kulture, predivnih zelenih pejzaža, srednjovjekovnih dvoraca i viskija. Edinburg je grad prebogate istorije, a popularan je i zbog činjenice da je J.K. Rowling u njemu pisala neke dijelove popularnog serijala o Harry Potteru. Arhitektura ovog grada je raznovrsna i fotogenična, i vraća nas u neko drugo vrijeme.

Malaga, Španija

Ovaj španski grad nije tako poznat ni posjećen kao Barselona, Madrid ili Valensija, ali svakako zaslužuje pažnju i posjetu. Nalazi se na prelijepoj Costi del Sol, poznat je po uličnoj umjetnosti, a jedan je od najstarijih španskih gradova. Malaga nudi mnoštvo vodenih parkova, jedinstvenu andaluzijsku kuhinju i bogat noćni život.

Preuzeto sa: ultra.ba

Exit mobile version