Site icon mladibl.com

Rekordna sezona Banskog dvora: Više od 270 događaja realizovanih u 2022. godini

Kulturni centar Banski dvor ostvario je rekordnu sezonu sa više od 270 događaja realizovanih u 2022. godini.

Kako su saopštili iz ove ustanove, novi koncept rada, koji se primjenjuje od 2017. godine, kao dva osnovna i prioritetna cilja postavio je pokretanje i organizaciju kvalitetnih programskih aktivnosti u vlastitoj produkciji, te adaptaciju i otvaranje novih scena za kulturne namjene.

Tokom godine u Banskom dvoru u prosjeku se realizuje oko 250 raznovrsnih kulturnih događaja, a sama ustanova bogatija je za pet novih prostora za kulturne namjene.

Ustanova ove godine obilježava i veliki jubilej – 90 godina postojanja povodom čega je pripremljen bogat i raznovrstan program, koji podrazumijeva realizaciju više od 20 reprezentativnih programskih sadržaja (koncerata, izložbi, filmskih projekcija i književnih promocija) tokom novembra i decembra.

-Sam program je konceptualno sačinjen tako da se, uz regionalno i internacionalno etablirane izvođače i umjetnike, publici predstave i naši istaknuti umjetnici i stvaraoci, dok se kroz otvaranje izložbene postavke “Vrbaska banovina – obrisi, trgovi, odjeci…” i premijeru filma o Svetislavu – Tisi Milosavljeviću “Ministar – Ban – Perikle” nastojala napraviti odgovarajuća istoriografska poveznica sa samim jubilejom. U dosadašnjem dijelu programa mogli smo čuti i vidjeti istaknute umjetnike Matiju Dedića, operske dive Dunju Simić, Snežanu Savičić Sekulić i Natašu Jović Trivić, simfonijski orkestar “Ban Tisa Milosavljević”, etno izvođača Bilju Krstić i ansambl “Bistrik”, “Štokholmski kvartet saksofona”, džez pijanistu Bojana Zulfikarpašića i francuskog saksofonistu Žilijen Luroa – naveli su iz ove ustanove kulture.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka

Exit mobile version