Site icon mladibl.com

Objavljena rang lista: Gradske stipendije dobiće 314 studenata

Grad Banja Luka će u tekućoj 2022/2023. akademskoj godini stipendirati ukupno 314 studenata.

Odjeljenje za društvene djelatnosti objavilo je rang listu studenata kojima je, po osnovu uspjeha na studiju, odobrena gradska stipendija. Po ovom osnovu ukupno 103 studenta ostvarila su pravo na stipendiju.

Kompletnu rang listu možete pogledati ovdje, a ista je objavljena i na oglasnoj ploči u prizemlju zgrade Gradske uprave.

Prema podacima resornog odjeljenja, na konkurs za dodjelu stipendija Grada Banje Luke studentima prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama u akademskoj 2022/2023. godini pristiglo je ukupno 379 zahtjeva studenata, koji su konkurisali za jednu od tri vrste stipendija.

Pozitivno je riješeno 314 zahtjeva, i to: 103 po osnovu uspjeha, 203 po socijalnom statusu i 8 iz kategorije deficitarnih zanimanja.

Kao i ranije i u ovoj akademskoj godini, studenti su mogli da konkurišu za tri vrste stipendija, prema socijalnom statusu, za deficitarna zanimanja i na osnovu uspjeha na studiju.

Najveća podrška je predviđena za studente koji su izabrali neka od deficitarnih zvanja, a kojima će mjesečna stipendija iznositi 260 KM (na godišnjem nivou 2.600 KM, s obzirom na to da se stipendija isplaćuje za vrijeme trajanja akademske godine).

Mjesečna stipendija za ostale studente (po socijalnom statusu i školskom uspjehu) iznosi 150 KM.

Istovremeno, uplaćena je prva rata za 1.373 učenika srednjih škola koje Grad stipendira u tekućoj školskoj godini.

Prema uspjehu – stipendija je odobrena za 838 učenika, po osnovu socijalnog statusa Grad stipendira njih 497, dok za deficitrana zanimanja stipendiju dobija 38 učenika.

Iznos stipendije za socijalni status i uspjeh u školi iznosi 100 KM a za deficitarna zanimanja 170 KM.

Ukupno, iz gradske kase za stipendije učenicima i studentima u ovoj školskoj/akademskoj godini biće izdvojeno 1,8 miliona KM.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka

Exit mobile version