Site icon mladibl.com

Otvoren poziv za aplikacije: Rolling Innovation Fund

Prijavite se na MEA Rolling Innovation Fund

Read this call in English

USAID-ova podrška medijima u Bosni i Hercegovini (MEA)

Otvoreni poziv za aplikacije

Rolling Innovation Fund

Poziv otvoren: Lokalno registrovanim medijima i individualnim kreatorima/kama sadržaja iz Bosne i Hercegovine

Iznos budžeta grantova za pojedince: do $2,950

Iznos budžeta za medije: $3,000 – $12,000

Trajanje predloženih projekata: do 8 mjeseci. (Napomena: planirani početak projekta je druga polovina januara 2023.)

Rok za prijave: četvrtak, 12. januar 2023. do 17:00 za 1. ciklus (aplikacije predate nakon ovog datuma bit će uzete u razmatranje u narednom ciklusu.)

Cilj poziva

Cilj Internews-ovih aktivnosti u Bosni i Hercegovini putem projekta USAID-ove podrške medijima u Bosni i Hercegovini (Media Engagement Activity – MEA) jeste jačanje informacijskog prostora u BiH. Svrha projekta je povećati dostupnost vjerodostojnih i profesionalnih informacija što široj populaciji u BiH, posebno onoj s tradicionalno ograničenim pristupom takvim informacijama. Aktivnosi Internewsa su finansirane od strane USAID-a (Agencija Vlade SAD-a za međunarodni razvoj), kroz podršku Family Health International (FHI 360). Ovaj poziv je fokusiran na inovativne pristupe u rješavanju izazova sa kojima se mediji susreću u proizvodnji visokokvalitetnog sadržaja i postizanje tih rješenja kroz korištenje digitalnih i multimedijalnih formata.

Šta je Rolling Innovation Fund?

Ovaj poziv prilika je za finansiranje u okviru USAID-ovog MEA projekta kojeg provodi Internews u saradnji sa FHI 360 i lokalnim partnerima, a otvoren je za sve medije, organizacije civilnog društva i  pojedinačne kreatore sadržaja zainteresovane za razvoj inovativnih rješenja u produkciji i distribuciji sadržaja.

Ovaj poziv će ostati otvoren tokom cijelog trajanja USAID-ovog MEA projekta. Sve aplikacije, bez obzira na datum podnošenja, bit će uzete u obzir i, ako budu odabrane, implementacija granta će krenuti s početkom prvog narednog ciklusa (npr. januar, april, juli ili oktobar).

Kroz ovaj Fond, MEA će podržati projekte koji istražuju nove pristupe u medijskoj industriji ili tragati za novim načinima upotrebe postojećih metoda. Dobrodošle su ideje koje imaju za cilj unapređenje kvaliteta i dosega raznolikog sadržaja, korištenjem novih i nedovoljno istraženih kanala prenošenja vjerodostojnih informacija prema široj publici.

Vaše ideje mogu uključivati, ali nisu ograničene na:

Ovaj grant je dostupan pojedincima/kama (do $2,950) i medijskim organizacijama (do $12,000 po grantu).

Koje vrste troškova grant pokriva?

Ovaj grant će pokriti troškove rada, produkcije i kupovine osnovne sitne opreme koji su važni i isključivo vezani za datu produkciju. Osoblje Internewsa će detaljno pregledati prijedloge budžeta prije krajnjeg odobrenja.

Primjeri prihvatljivih troškova u okviru ovog poziva za grantove:

Indirektni troškovi (neophodni za vođenje organizacije, ali koji nisu direktno vezani za aktivnosti predložene u aplikaciji za grant) mogu biti dio predloženog budžeta. Podnosioci prijava mogu planirati 10% svog predloženog budžeta za pokrivanje indirektnih troškova. MEA tim će raditi sa aplikantima čiji prijedlozi budu odabrani za grantove kako bi se utvrdili tačni prihvatljivi troškovi.

Osoblje USAID-ovog projekta MEA će pomoći aplikantima čiji prijedlozi budu odobreni da jasno utvrde koji su troškovi prihvatljivi.

Sljedeći troškovi NISU prihvatljivi prema ovom Pozivu:

Kako će se aplikacije ocjenjivati?

Aplikacije za Rolling Innovation Fund, kako za pojedince/ke tako i za medijske kuće, razmatrat će interna komisija za odabir u skladu sa sljedećim kriterijima:

Kvaliteta i inovativnost (50%)

Utjecaj, provedivost i održivost (40%)

Opravdanost i jasnoća budžeta (10%)

Kako aplicirati?

Sve aplikacije moraju ispunjavati sljedeće uslove:

Upiti

Sva pitanja u vezi s ovim pozivom za grant možete uputiti putem e-maila na BA-MEA-Grants@internews.org sa naslovom „Upit o MEA Rolling Innovation fondu“ najkasnije 5 dana prije isteka roka za prijavu. Naš tim će vam pokušati pomoći u oblikovanju najbolje ideje te u rješavanju administrativnog dijela aplikacije. Nismo u mogućnosti odgovoriti na telefonske upite.

Izvještavanje o korištenju grant sredstava

Grantovi dodijeljeni kao rezultat ovog poziva će uključivati ​​zahtjeve programskog i finansijskog izvještavanja. Narativni i finansijski izvještaji će biti potrebni najmanje dva puta tokom trajanja granta (izvještaj o napretku i završni izvještaj), na engleskom jeziku.

USAID-ov projekat podrške medijima u Bosni i Hercegovini (MEA) implementira Internews u partnerstvu sa FHI360 i lokalnim partnerima.  

Aneks 1: Aplikacijski formular

Aneks 2: Primjer budžeta

Prijavu i priloge aneksa isključivo pošaljite preko:

ONLINE APLIKACIJA

Preuzeto sa: balkansmedia.org

Exit mobile version