Site icon mladibl.com

Šta je ChatGPT o kome svi pričaju?

ChatGPT, napredni inteligentni chatbot koji piše eseje, pesme, vesti, radi domaće zadaće, rešava zadatke na ispitu, odgovara na pitanja, programira, preti da zameni Google, i što šta drugo radi.

Kompanija OpenAI koja se bavi istraživanjem i primenom veštačke inteligencije je početkom decembra objavila pristup svom novom jezičkom modelu koji se zove ChatGPT. Kako kažu iz kompanije ovaj model komunicira na konverzacijski način, a format dijaloga omogućava ChatGPT-u da odgovori na dodatna pitanja, prizna svoje greše, ospori netačne premise i odbije neprikladne zahteve.

ChatGPT možemo smatrati naprednim chatbotom, tj. predstavlja sistem veštačke inteligenije koji je u stanju razumeti zadatke i na osnovu toga dati odgovore. Stiče se utisak da je sistem poput čoveka.

Nakon objave i otvaranja za javnost, ChatGPT je privukao pažnju javnosti i interneta, jer su ga svi hteli probati, a rezultati korištenja su zaista zapanjili društvene mreže.

Mnogi su ovo već počeli koristiti u razne svrhe, kao što je pisanje domaće zadaće, raznih sastava i eseja, kreiranje sadržaja za web, davanje preporuka, traženje savjeta, postavljanje pitanja da nešto da proverite ili potvrdite, i slično.

Navodi se da ChatGPT može napisati dugačak programski kod i unaprediti ga. Za ovo nisam siguran i lično smatram da ovo treba uzeti sa rezervom. Ipak treba pitati senior programere da li je ovo tačno, tj. da li ovaj napredni pametni sistem zaista može kvalitetno programirati i ispravljati kod.

Misija kompanije OpenAI je obezbediti da veštačka inteligencija koristi celom čovečanstvu. Kompanije je nastala krajem 2015. godine, koju je pokrenuo Ilon Mask zajedno sa investitorima iz Silicijumske doline. U međuvremenu je izašao odbora kompanije.

Više o samom ChatGPT može pogledati na sledećoj strani: https://openai.com/blog/chatgpt/

A sam sistem možete testirati na sledećoj strani: https://chat.openai.com/chat

Nakon početnog ispitivanja i testiranja koje je uglavnom bila zabava i proveravanje nekih informacija, iskoristio sam priliku da i njega samog pitam nešto više o njemu samom.

Evo nekih odgovora:

Da li ChatGPT donosi revoluciju interneta, da li će srušiti Google, zameniti ljude, smanjiti ili podstaći kreativnost kod ljudi, biti štetan ili koristan u obrazovnom sistemu, hoće li ovaj napredni chatbot biti nova noćna mora nastavnicima i profesorima, dobra zabava ali i vrhunski asistent, … ostaje da se vidi.

Na nama je kako ćemo odlučiti da ga koristimo, u koje svrhe i s kojom namerom.

Preuzeto sa: milosblagojevic.com

Exit mobile version