Site icon mladibl.com

Generacija Z sve manje koristi društvene mreže, ali sve više nove aplikacije

Mladi rođeni sredinom 1990-ih do 2010. godine, popularno zvanima generacijom Z, sve manje koriste društvene mreže koje smo mi naviknuti koristiti posljednjih 15-ak godina, pokazuju istraživanja. Koriste niz novih i manjih aplikacija kao što su BeReal i Poparazzi. generacija Z mijenja način na koji koristi(mo) Internet.

Onako kako je Facebook promijenio korištenje Interneta tamo negdje 2005-2010. godine, kad su svi redom otvarali društvene profile, predstavljali se online pravim imenom i dijelili privatne informacije, tako će s novom generacijom izgleda takav način korištenja Interneta i pomalo izumrijeti.

GeneracijaZ (Gen Z) je jedina generacija koja sve manje koristi društvene mreže, a jedina iznimka jest TikTok.

Podaci koje je objavio Pew Research Center pokazuju da su korisnici stari između 18 i 25 godina jedina dobna skupina u kojoj opada korištenje društvenih mreža od 2019. godine. A prema nedavnom istraživanju Piper Sandlera, generacija Z koristi sve mreže sve manje, izuzev TikToka, koji zbog svog algoritma tjera korisnike da se stalno vraćaju i otkrivaju nov sadržaj.

Nove generacije dramatično mijenjaju Internet – odbacujući one društvene mreže s kojima su odrastali, a koje više ne nalikuju na ono od ranije, poput Instagrama.

Društvena hijerarhija koja se desetljećima već temelji na broju lajkova te ogromna količina clickbait sadržaja koji varaju na interakciju umorili su mlade. A konstantno mijenjanje društvenih mreža u natjecanju da ostanu u trendu dovele su do toga da im mlađi više ne vjeruju.

Gdje su mladi iz Generacije Z na Internetu?

Generacija Z koristi niz manjih aplikacija, od kojih svaka ima svoju funkciju:

Anti-instagramska aplikacija BeReal ima već milijun korisnika

BeReal je aplikacija za dijeljenje fotografija koju zovu anti-Instagram i koja se upravo zbog toga strašno postala popularna posljednih mjeseci otkad Instagram sve više očijuka s video sadržajem. U Americi je ta aplikacija već neko vrijeme na prvom mjestu najdownloadiranijih appova u Apple storeu.

BeReal dozvoljava korisnicima da objave samo jedan post dnevno i samo u određeno vrijeme koje je nasumično odabrano, tako da oni dijele autentične objave koje nisu editirane i filtrirane.

Korisnici ne odlučuju kad će objaviti nešto, već dobiju obavijest kada da nešto objave, a za to imaju samo 2 minute! Kad kliknu snimanje, BeReal  snima i s prednjom i stražnjom kamerom pa je nemoguće skriti se iza kamere, odnosno gledatelji vide točno što radite i snimate u tom trenutku. tako da je fejkanje (gotovo) nemoguće. A to je baš anti-instagramski gdje je fejkanje toliko otišlo daleko da je to postalo gadljivo.

Niže vidite kako to izgleda. Moj BeReal snimljen je u Komiži na Visu gdje trenutno ljetujem.

Zaključak.

U svijetu gdje se korisnici sve više brinu oko online privatnosti, online interakcija i valoriziranja nečega na osnovi lajkova, mlađe generacije postaju svjesnije oko načina kako se prezentiraju.

Sve više biraju dijeljenje Storiesa samo s odabranom, „privatnom”, grupom prijatelja.

Za razliku od nekadašnjeg MySpacea i Facebooka, nove zajednice ne nastaju oko kruga prijatelja, nego oko ljudi s kojima osobe dijele iste interese.

Ne vole fejkanje i presavršene fotografije te s etrude što više živjeti u trenutku.

Preuzeto sa: slade.hr

Exit mobile version