Site icon mladibl.com

U lonac.pro zajednici otkrij 5 online vještina od kojih ćeš zaraditi!

Izgradi svoju karijeru usavršavajući vještine koje imaju potencijal za zaradu. Saznaj zašto je petica sretan broj i gdje naučiti video editing, digitalni marketing, web dizajn, SEO vještine i UX dizajn.

🍀Pet je sretan broj!

Recimo da ustaješ danas i dok još žmiriš sjećaš se svoga sna, u njemu su te proganjale petice; broj pet zelene boje, broj pet okrenut naopako, broj pet sa očima i još bezbroj petica uhvatile se za ruku i idu prema tebi. Otvaraš oči, znaš da je petica tvoj sretni broj i tumačiš svoj san. Ali i dalje, jedino što osjećaš u stomaku je da ne radiš prave stvari i da je vrijeme da svoju karijeru uzmeš u svoje ruke. Razmišljaš gdje da počneš, šta da uradiš i sjetiš se lonac.pro zajednice – znaš da su tamo česti savjeti i prilike za razvoj profesionalne karijere.

Skrolaš na telefonu i ugledaš naslov: U lonac.pro otkrij 5 vještina od kojih ćeš zaraditi! – to mora da je to, pet je sretan broj. Nastavi da skrolaš i izaberi najprivlačniju vještinu i već danas zasuči rukave i kreni da je usavršavaš na platformama koje ti predstavljam. Pročitaj i savjete Idne Mačkić, Digital Marketing specijalistkinje. 

Čestitam, ulaziš u svijet online poslovanja –  you just got lucky.

https://giphy.com/embed/3o6nV64onhbIyOvZ2E

via GIPHY

Video editing 

Video editing je jedna od veoma traženih vještina za koju ti ne treba fakultetska diploma, nego samo beskrajno strpljenje za rezanje, cijepanje, rotiranje i spajanje video datoteka.

Ako misliš da si strpljiva osoba, usmjerena na detalje i jednostavno voliš fotografiju i video, upusti se u pustolovinu od koje ćeš zaraditi i nauči video editing. 

Kako naučiti? Brzo na Premiere PRO CCFinal Cut Pro X ili Smartphone Video za početnike, a ako već imaš određeno znanje  posjeti Bootcamp ili Final Cut Pro.

https://giphy.com/embed/yCVW7FzLWhG50N71Yg

via GIPHY

Digitalni marketing 

Posao za digitalne marketare cvjeta iz dana u dan i gotovo da ne postoji uspješna kompanija koja smatra da joj digitalni mraketing ne treba.

Ako se pronalaziš:

upusti se u pustolovinu od koje ćeš zaraditi i usavrši vještine digitalnih marketara.

Kako naučiti? Nauči digitalni mraketing u tri koraka – baziraj se prvo na osnove i istraži platforme kao što su Digitalna garažaUdemy ili SEMrush, zatim, specijaliziraj se – iskoristi znanje iz osnova i odluči koju od vještina ćeš usavršavati. I na kraju, u trećem koraku realiziraj prvi, vlastiti projekat.

Jedna znatiželjna studentica postavila je pitanje o digitalnom marketingu u našoj lonac.pro zajednici – pogledaj i šta joj je odgovorio Edin Halilović, CEO, Lilium digital.

Šta kaže Idna Mačkić, Digital Marketing specijalistkinja?

 „Digitalni marketing je širom pojam. Potrebno je prvo pronaći pravac kojim se želi ići i shodno tome svakodnevno ulagati u novo znanje. Tu spada:

tako da su vještine potrebne za uspjeh mnoge i različite. Želja+znanje+laptop i spremni ste za posao bilo kada i bilo gdje. Jednostavna formula za zaradu.

Mnogi se iznenade kada kažem da za svako pitanje postoji odgovor. Ali onda me pitaju kako je to moguće?

Jednostavno – Google.

Rijetko se može desiti da prije tebe neko nije imao sličan ili isti problem. Pobornica sam toga da googlanje postane vještina koje je must have. Koliko god zvuči jednostavno, rijetki mogu naći pravi odgovor samo u nekoliko sekundi. Ukucaj Kako naučiti na Google ili Youtube i pronađi svoj odgovor. P.S. izbjegavaj plaćene oglase, ne trebaju ti.“

Web dizajn 

Web dizajn je nevjeovatno tražena vještina za koju ne moraš znati kodiranje, ali da bi samostalno kreirao ili kreirala web stranice bit će ti potrebno osnovno znanje HTML jezika, CSS stilova, Java Script-a i slično.

Za početak najvažnije je da imaš dobar osjećaj za dizajn, a kasnije, sve što više radiš praktično, postaješ sve bolji ili bolja, ali sada, upusti se u pustolovinu od koje ćeš zaraditi i usavrši vještine za web dizajnera. Ako te zanima izrada landing stranica možda će te zanimati i moj blog Landing page koji lansira tvoj biznis i povećava prodaju.

Kako naučiti? Postoji mnogo kurseva dostupnih na Udemy platformi, a na tebi je da istražiš one o osnovnim načelima i najboljim praksama, zatim o HTML, CSS, Java Script i Ajax, PHP-u, mobilnoj podršci ili administraciji.

https://giphy.com/embed/8QGTPddH9geo4Ty2kK

via GIPHY

SEO vještine 

SEO vještine su neizbiježne za sve kompanije koje pokušavaju da donesu organske posjete za svoje web stranice i proizvode. Svake godine, ova vještina je sve traženija i traženija.

Ako ti kritičko razmišljanje, govor i sposobnost pisanja, odnosno vještine komunikacije i vještine analize nisu strane, upusti se u pustolovinu od koje ćeš zaraditi i usavrši SEO vještine.

Kako naučiti? Postoji nekoliko sjajnih web sajtova kao što su Ahrefs blog, Authority Hacker ili Neil Patel blog.

Šta kaže Idna Mačkić, Digital Marketing specijalistkinja?

„Za one koji ipak ne žele googlati, SEO škola Nedima Šabića nudi kompletno znanje potrebno da postaneš Junior SEO specijalista ili specijalistkinja, potpuno besplatno. Ovo nije plaćen oglas, nego samo oduševljenje gestom da i na našem prostoru postoji i ovako nešto. I za kraj, u današnje vrijeme nam je sve dostupno, ali je do nas kako ćemo i na koji način to iskoristiti. Nemoj se plašiti ako nemaš hard skills, za početak su ti potrebne soft skills i amigdala koja ti govori da ne odustaješ koliko god da je teško. Sretno.“

Korisničko iskustvo (UX dizajn) 

Ova brzorastuća oblast, savršena je ako te zanima kreiranje korisničkih iskustava i smatraš da firmama u centru ne treba biti izbacivanje novih proizvoda nego sam korisnik ili korisnica kako bi ti proizvodi imali dugotrajniju svrhu.

Zamišljaš li sebe da skiciraš ideje na papiru, radiš wireframing, dizajniraš ikonice ili poliraš piksele upusti se u pustolovinu od koje ćeš zaraditi i usavrši UX dizajn.   

Kako naučiti? Mnogo UX dizajnera počelo je samostalno učiti, a to možeš uraditi i ti i posjetiti platforme kao što su Linkedin learningSkillshareCareer FoundryTreehouse i druge.

https://giphy.com/embed/Sqkous56kKB1G0BpVJ

via GIPHY

🍀 Pet je sretan broj!

Mora da je nakon što si posjetio ili posjetila našu lonac.pro zajednicu, sve postalo jasno; i zašto su u san došle petice i koja je baš tvoja vještina od koje ćeš zaraditi i izgraditi svoju profesionalnu karijeru.

lonac.pro zajednica ti želi sreću, a ti nam napiši u komentar u koju pustolovinu ćeš se upustiti i koju vještinu graditi.

P.S. Podijeli priču o peticama i sa svojim prijateljima i prijateljicama, možda baš večeras u njihov san dođe nova petica.

Preuzeto sa: lonac.pro

Exit mobile version