Vijesti

Kuća Milanovića postaće centar brojnih društvenih sadržaja

Kuća Milanovića biće kompletno obnovljena, a nakon rekonstrukcije postaće centar okupljanja i održavanja kulturnih manifestacija.

Do 5. decembra otvoren je tender za izbor izvođača radova ovog objekta, koji predstavlja arhitektonsku i kulturnu baštinu našeg grada.

Kako je predviđeno, rekonstrukcija će podrazumijevati konstruktivnu sanaciju oštećenih dijelova objekta, sanaciju svih oštećenih dijelova i restauraciju nedostajućih dijelova objekta.

Nakon obnove, u objektu je planirano da budu sljedeće prostorne cjeline: prostor za mini koncerte/pjesničke večeri, izložbeni (galerijski prostor), biblioteka, prostor za sastanke, prezentacije, radionice…

Takođe, u podrumu objekta predviđeno je da bude smješten kafe, te prostor za muzičke događaje, stend ap komedije, pjesničke večeri…

Završetkom obnove objekta, biće upotpunjen i izgled nedavno obnovljenog šetališta.

Podsjećamo, kuća Milanovića je za Grad Banju Luku izuzetno važan objekat i ima arhitektonski, ambijentalni značaj, ali i ustorijski značaj s obzirom na to da se nalazi u zoni zaštite i da datira još iz perioda Austro-Ugarske.

Kuća Milanovića jedna je od prvih kuća koje su sgarađene u današnjoj Ulici Bana Milosavljevića, a sagradio ju je Savo Milanović davne 1893. godine.

Obnovu ću zajedno da finansiraju Grad Banja Luka i Vlada Republike Srpske, a za ovu namjenu biće izdvojeno oko 4,5 miliona KM.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka