Site icon mladibl.com

Kako da svoj biznis dovedete na viši nivo?

Glumica i nekadašnja vlasnica medijske kompanije Hello Sunshine, Riz Viterspun, podijelila je u podkastu Adama Granta “Re:Thinking”, jednostavan savjet za koji smatra da će vaš biznis dovesti na viši nivo.

Kako je pojasnila, i zabava, ali i preduzetništvo, u velikoj mjeri oslanjaju se na pripovijedanje priča, ubjeđivanje i šarm.

Dakle, kako da postanete bolji u pričanju svoje priče da biste mogli da očarate, šarmirate i ubijedite? Bez obzira da li pišete scenarije ili se bavite biznis planom, Viterspunova ima isti savjet – zamislite svoj život kao film.

Glumica savjetuje da zamislite ključne segmente u vašoj životnoj priči, a zatim odredite koje scene biste snimili da objasnite kako ste postali ono što ste danas.

Iako zvuči kao težak zadatak, kroz živ primjer sajt Inc objašnjava koliko je u stvari lako.

Grant je danas cijenjeni profesor preduzetničkih vještina, ali kada se vrati na početak, prisjeća se malog, uplašenog dječaka koji nije želio da skoči u bazen. Imao je dvije opcije, da skoči sa daske, ili se osramoti i spusti stepenicama. Šta mislite da je uradio?

Upravo ova priča može se vrlo lako zamisliti kao jedan od segmenata filma, a ujedno ga čini odličnom anegdotom za izgrađivanje ubjedljive priče koja podstiče druge da vas zavole i preuzmu akciju.

Glumica savjetuje da ispričate one “tačke svog života” koje su zajedničke i drugim ljudima. Bilo da je u pitanju mjesto gdje ste odrasli, koliko volite posao koji razvijate i slično.

Naime, priča “kako ste upoznali svoju sadašnju suprugu u kafiću” će uraditi mnogo više da objasni zašto ste otvorili lanac kafića nego ogromna, suhoparna priča o “izgradnji zajednice”.

Isto tako, više ljudi ćete zainteresovati pričom o izolovanom četrnaestogodišnjaku koji je pronašao slične sebi putem interneta, što je objašnjenje za strast prema tehnologiji, nego marketing koji govori o “mijenjanju svijeta”.

Preuzeto sa: manager.ba

Exit mobile version