Site icon mladibl.com

Javni prostori u službi umjetnosti: Umjetničke instalacije u Parku „Petar Kočić“ i na siti lajtovima

Izložba privremenih umjetničkih instalacija u javnom prostoru našeg grada biće otvorena u ponedjeljak, 14. novembra u 13.00 časova u Parku „Petar Kočić“, gdje je već izložen dio ove postavke.

Za idejna rješenja umjetničkih instalacija koje će zainteresovani u narednom periodu moći da vide u Parku, ali i na siti lajtovima po gradu – sproveden je konkurs na kojem su učestvovali studenti akademija umjetnosti iz Banje Luke, Trebinja i Mostara, a kojima ovakva vrsta umjetničkog rada predstavlja iskorak izvan konvencionalnih prostora izlaganja kao što su galerije i muzeji, te na taj način i dinamičnije uspostavljanje interakcije sa širom publikom.

Cilj realizacije ovog konkursa je obogaćivanje javnih prostora grada uvlačenjem umjetnosti u svakodnevnu vizuru građana, prolaznika, turista, zatim motivisanje umjetničke scene promocijom radova kreiranih za ovu posebnu priliku.

Umjetničke intervencije na inovativan način prikazuju umjetnosti u javnom prostoru i potencijal višemedijskog izvođenja umjetnosti u javnom prostoru.

Ideja Grada je bila da se na ovaj način dobiju kvalitete umjetničke intervencije, koje su dostupne svim građanima bez fizičkih ili bilo kojih drugih barijera, te da se promoviše umjetnost u urbanoj gradskoj zoni van zidova institucija u kojima se najčešće vrši prezentacija umjetnosti.

Ovim Grad Banja Luka želi da podstakne i otkrivanje i afirmaciju novih talenata iz urbane umjetničke scene.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka

Exit mobile version