Site icon mladibl.com

Pet odluka koje morate ostvariti do sljedećeg ispitnog roka

Prestanite da odugovlačite.

Postoje one odluke koje donosimo iznova, iz roka u rok, i koje samo onako lagano odložimo za neko vrijeme jer sad se ne možemo baviti još i time. Poznato, zar ne? Ali sada je vrijeme da to promijenimo i da jednom za svagda donesemo prave odluke i realizujemo ih.

Biti redovan na predavanjima

Ok, znamo po Bolonji vaše prisustvo na časovima je obavezno, ali svi znamo da postoje načini i to da se zaobiđe i da niste baš svi redovni na apsolutno svim predavanjima. Naravno uvijek “nastradaju” prva ona predavanja koja možda i nisu obavezna i na kojima nemate redovnu prozivku po imenu i prezimenu. Ne dozvolite da zbog tog malog luksuza, jednog propuštenog predavanja, propustite nešto bitno i važno. Budite redovni koliko god možete i kada počnete da slušate određeni predmet iskoristite prva predavanja da biste uvidjeli koliko je vaše prisustvo na istom neophodno. Osim toga, na času će se često spominjati ispit i ispitna pitanja, zato nemojte da propustite da saznate na vrijeme šta je to što će profesor očekivati od vas, prenosi studentskizivot.com.

Pripremati se za predavanja

Zvuči nezamislivo da se pripremate za predavanja unaprijed! Ko to još radi?! Onaj koji polaže ispite u prvom roku iz prve, onaj koji možda sporije uči i potrebno mu je više vremena, onaj kojeg taj predmet zaista interesuje budući da će mu ta znanja biti potrebna, onaj koji ne želi da mu se gradivo nagomilava, onaj koji ne želi da se smara na predavanju jer ne kapira o čemu profesor govori, onaj koji neće da juri kolege posle za skripte i tumačenja… Koji god da je razlog, pokušajte, ukoliko možete da izdvojite malo vremena da se prije predavanja bar samo upoznate sa materijom kako biste lakše pratili nastavu. Prednost je ta što ćete mnogo brže pamtiti jer vam je to već poznato, moći ćete da predvidite dijelove koji će vam biti teški za učenje i koje možda nećete razumjeti pa ćete na vrijeme tražiti objašnjenje i pomoć.

Prestanite da odugovlačite

Za promjenu pokušajte da budete proaktivni, da stvari završavate onda kada i se i odlučite, ne dozvolite da vam sitnice odvlače pažnju i da je sve “bitnije” i “hitnije” od onog istinski važnog. Prije svega, ovog puta krenite da prikupljate materijal za učenje i počnite da učite na vrijeme, oslobodite se stresa koji nose sa sobom neprospavane noći nad knjigom 3 dana pred ispit. Prestanite da odugovlačite i učinite sebi uslugu.

Prijavite se već jednom za tu praksu

Slušate doživljaje kolega koji su krenuli na praksu, čujete da su svašta nešto korisno i praktično naučili, bili su na ovoj konferenciji, upoznali su onog menadžera, dobili su priliku da nastave da rade… Zašto to ne biste bili i vi? Prestanite da razmišljate o tome kako ćete se jednom prijaviti za praksu kada budete imali više vremena, manje obaveza itd. To se neće nikada desiti da bude jasno. Pravo vrijeme je sad i odmah. Nikakvo znanje iz knjige ne može nadoknaditi konkretno praktično znanje i poznanstva koja ćete steći na praksi.

Povežite se

Još jedna bitna stavka koja se može nadovezati na prethodnu jeste povezivanje. Krećite se među ljudima, učestvujte na predavanjima i radionicama, iskoristite sve prilike koje vam se nude! Ne odbijajte pozive za druženja tek tako, od svake osobe možete čuti nešto novo i zanimljivo. Krećite se u krugu kolega za koje znate da su aktivni, koji poznaju uspješne ljude, koji vas sutra mogu preporučiti za praksu ili posao. Naravno to podrazumjeva i neizostavne društvene mreže. I taj Facebook i Twitter i Snapchat mogu poslužiti za posao i povezivanje, a ne samo za zabavu. Budite u kontaktu sa dešavanjima, pratite firme u kojima biste želeli sutra da se zaposlite, istražujte, učite.

Preuzeto sa: studomat.ba

Exit mobile version