Site icon mladibl.com

4 razloga zašto su studenti gotovo uvijek pod stresom

Stres za mnoge studente predstavlja prirodno stanje ne samo zbog ispita, već i drugih okolnosti koje prate studentski život. Donosimo vam četiri osnovna razloga zbog kojih su studenti pod stresom i nekoliko savjeta kako da se jednostavnije nosite sa njima.

Selidba i život u drugom gradu

Mnogo studenata odlazi od kuće i roditelja kako bi upisala studije. Za većinu njih je to prvi put da žive sami, bez porodice na duži vremenski period. Sve se mijenja – hrana, ljudi i okruženje. Iako se neki naviknu na ovu promjenu bez problema, a neki ne tako jednostavno, nekoliko prvih sedmica fakulteta je svima jako stresan period. Ovo se dešava iako ste pozitivno uzbuđeni i radujete se početku studija – promjena sama po sebi izaziva stres.

Osim što promijenite stan/kuću i navike, mijenjaju se i mnogo važnije stvari: kada imate ispit, loš dan ili se ne možete snaći i zbunjeni ste – porodica i stari prijatelji iz naselja nisu tu da pruže pordršku i pomoć i, iako živimo u vremenu interneta i pametnih telefona, nazvati nekoga ko je kilometrima daleko nije isto što i nasloniti glavu na rame drage osobe kada se ne osjećamo baš najbolje.

Fakultetske obaveze i stresni ispiti

Ovo je dugoročni izvor stresa koji je zajednički svim studentima. Na poslijetku, svi upisujemo fakultet kako bismo učili, a kada učite i ne dobijete željene rezultate osjećate stres. Ako ste u srednjoj školi imali sve petice bez problema, fakultet će postati mjesto gdje ćete po prvi put iskusiti neuspjeh usprkos tome što ste učili i spremali se za ispit. Zbog toga, stres za vrijeme ispitnog roka će vas udariti kao grom iz vedra neba.

Finansije

Pored toga što ste sami i fizički i emotivno, sami ste i finansijski. Sve, počev od stana preko hrane do zabave, je na vama da finansijski iznesete na način da raspodijelite novac koji imate tako da riješite sve finansijske obaveze i planove koje imate. Mama i tata su daleko i ne mogu vas “pogurati” kada jednu noć potrošite malo više na izlazak sa prijateljima. Ako vam novac i mogu poslati, onda vas je vjerovatno previše stid tražiti to od njih budući da znate koliko je i njima zahtjevno finansirati vaš boravak u drugom gradu, a time i školovanje.

Planovi nakon diplome

Kada diplomirate, šta onda? To je ogromno pitanje: pokušavajući odgovoriti na njega, postavljate temelje za ostatak vašeg života. Postoji bezbroj izvora stresa koji se vežu na ovo pitanje: ne možete pronaći posao nakon završetka studija, morate prihvatiti posao koji ne želite jer je to jedini koji trenutno imate u ponudi… Možda i pronađete posao koji želite, ali onda se pitate da li ste spremni obavljati ga, da li imate dovoljno znanja… I na kraju, uvijek postoji strah od nepoznatog koji vas stresira tokom i nakon studija.

Preuzeto sa: studomat.ba

Exit mobile version