Site icon mladibl.com

U narednih mjesec dana Banjalučani će moći vidjeti legende srpskog i jugoslovenskog filma

U manje od mjesec dana u Banjaluku će doći Slobodan Šijan, Svetlana Ceca Bojković i Dragan Bjelogrlić, legende kinematografije ovih prostora!

Prvi u Banjaluku dolazi režiser Slobodan Šijan, autor kultnih filmova Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, Kako sam sistematski uništen od idiota, Davitelj protiv davitelja, Tajna manastirske rakije i mnogih drugih ostvarenja. Za filmove Kako sam sistematski uništen od idiota i Davitelj protiv davitelja pisao je i scenario, član je Srpske akademije nauka i umjetnosti – SANU, a javnosti je manje poznato da je uspješan slikar i filmski kritičar.

Šijan će 1. novembra u KC Banski dvor promovisati svoju knjigu “Pisci u bioskopu”, u izdanju Filmskog centra Srbije.

Da bi i vi bili dio ovog važnog kulturnog događaja, važno je da na vrijeme obezbijedite svoje mjesto na promociji tako što ćete preuzeti besplatnu pozivnicu na biletarnici KC Banski dvor, svakim radnim danom osim vikendom, u periodu od 12.00 do 18.00 časova.

Svetlana Ceca Bojković, diva srpskog glumišta, oprostiće se od uloge u slavnoj predstavi “Gospođa ministarka” na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske i 3. i 4. novembra odigraće posljednja izvođenja ovog Nušićevog komada.

Predstavu je po čuvenom tekstu Branislava Nušića na veliku scenu nacionalnog teatra Srpske postavila rediteljka Milica Kralj 2006. godine i u ovih šesnaest godina je doživjela mnoge uspjehe, ali i udarce.

Na sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, tokom 107. i 108. izvođenja predstave, posljednji put banjalučka publika će imati priliku zajedno da vidi glumačku postavu koji čine Svetlana Bojković k.g, Muhamed Bahonjić Bah k.g., Slađana Zrnić, Goran Jokić, Danilo Kerkez, Aleksandar Stojković, Željko Stjepanović, Miljka Brđanin, Đorđe Marković, Ljubiša Savanović, Slobodan Perišić, Ognjen Kopuz, Vedrana Mačković, Boško Đurđević, Snježana Mišić, Koviljka Šipka, Mirzeta Jakšić, Zoran Stanišić, Saša Terzić k.g., Gordana Milinović, Dragoslav Medojević, Dejan Andrić.

I na kraju velika poslastica za sve ljubitelje pozorišta, 29. i 30. novambra u Narodno pozorište RS dolazi predstava Beogradskog dramskog pozorišta “Let iznad kukavičjeg gnijezda” sa Draganom Bjelogrlićem u glavnoj ulozi!

Ostale uloge tumači takođe sjajna postava među kojima se izdvajaju Slobodan Boda Ninković, Milan Čučilović, Daniel Sič, Milutin Mima Karadžić, Mladen Sović, Jovo Maksić, Milica Zarić i mnogi drugi, a reditelj predstave je Žanko Tomić.

U pitanju je veliki povratak Dragana Bjelogrlića na scenu Beogradskog dramskog pozorišta u legendarnoj crnohumornoj satiri o pojedincu u reperesivnom sistemu, mentalnim institucijama i slobodi duha. Ovu svevremensku dramu napisao je Ken Kejsi 1962. godine. Prvo izvođenje bilo je 1963. na Brodveju s Kirkom Daglasom u glavnoj ulozi, a Miloš Forman je po ovom romanu snimio remek djelo kinematografije sa Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi.

Preuzeto sa: blink.ba

Exit mobile version