Site icon mladibl.com

Promocija urbane mobilnosti: Grad poklonio 100 godišnjih kartica za „BL bajk“

U cilju promocije biciklističkog saobraćaja, a u okviru obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti – Grad Banja Luka poklonio je sugrađanima 100 godišnjih kartica za „BL bajk“.

Kartice sugrađanima uručili su gradski menadžer Bojan Kresojević i savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo.

– Grad Banja Luka podržava svaki vid razvoja urbane mobilnosti, a biciklistički saobraćaj je svakako nešto što ima najveći potencijal da zaživi u Banjoj Luci. Tim povodom smo u okviru obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti simbolično poklonili našim sugrađanima godišnje kartice za „BL bajk“ – poručio je gradski menadžer.

On je istakao da Grad svakako radi i na unapređenju biciklističke infrastrukture, podsjetivši da je u proteklom periodu obilježeno oko 10 kilometara biciklističkih staza, a da će se i u narednom periodu nastaviti sa ovom praksom.

– Ova godina ključna je kada je u pitanju urbana mobilnost jer prvi put imamo sistemske mjere. Grad Banja Luka aktivno radi na izradi Strategije urbane mobilnosti, kao jednog od najznačajnih dokumenata, koji će dati smjernice kako da se razvija saobraćaj na području grada, kako da se poveća upotreba alternativnih prevoznih sredstava i kako da se unaprijedi javni prevoz – istakla je savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo.

Ona je istakla da je Grad ove godine napravio i jedan iskorak kada su u pitanju parkinzi za bicikle koji će prvi put biti dodijeljeni zajednicama etažnih vlasnika.

-Do sada su parkinzi za bicikle postavljani isključivo na javnim površinama, a mi smo se odlučili da pet kompleta dodijelimo našim zajednicama etažnih vlasnika, što se, sudeći prema odzivu i interesovanju, pokazalo kao sjajna odluka. S tim u vezi tražićemo modalitet da u narednom periodu obezbijedimo i veći broj parkinga koje ćemo dodijeliti stambenim zgradama – rekla je savjetnica gradonačelnika.

Savjetnica Šukalo je podsjetila da je Grad Banja Luka zajedno sa Centrom za životnu sredinu i EU Info centrom u BiH pripremio sedmodnevni program obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, te je iskoristila priliku i da pozove sve naše sugrađane da se pridruže 21. Banjalučkoj biciklijadi, koja će biti održana 22. septembra na Krašovom parkingu od 17.00 časova.

-Očekuje vas sjajna zabava i pravo uživanje u biciklističkoj vožnji kroz Banju Luku, ali osim toga očekuje vas i vrijedan nagradni fond, a uz malo sreće naši sugrađani će imati šansu da osvoje bicikle, biciklističku opremu, električni romobil i mnoge druge nagrade – rekla je Šukalova.

Ostali sugrađani koji nisu mogli prisustvovati današnjoj dodjeli, svoje kartice koje su dobili u akciji Grada provedenoj putem društevnih mreža, mogu preuzeti u prostorijama Parkinga Grada (adresa: Ulica Kralja Alfonsa XIII br. 26).

Podsjećamo, Banja Luka se i ove godine uključila u obilježavanje Evropske sedmice mobilnosti, te je od 16. do 22. septembra u našem gradu predviđeno više aktivnosti kojim se nastoji ukazati na značaj zdrave životne sredine, pješačenja, biciklizma i što manje automobilskog saobraćaja.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka

Exit mobile version