Site icon mladibl.com

Jedna od najbolje očuvanih u banjalučkoj regiji – Tvrđava Bočac potencijal za razvoj turističke ponude

Srednjovjekovna tvrđava Bočac, stara više od 600 godina, jedna je od najbolje očuvanih u banjalučkoj regiji i, uz geografski položaj i jedinstven pogled na istoimeno akumulaciono jezero, predstavlja značajan potencijal za razvoj lokalne turističke ponude, rekli su u Muzeju Republike Srpske.

Savjetnik u Odjeljenju za istoriju tog muzeja Janko Vračar rekao je da bi, radi očuvanja ove srednjovjekovne utvrde i njenog potencijala, bilo neophodno obaviti nove konzervatorsko-restauratorske zahvate.

On je pojasnio da je Bočac podignut na krševitom uzvišenju iznad okuke rijeke Vrbas, na izlasku iz kanjona, a njegov zadatak bio je da brani “brod” (prelaz) preko rijeke koji je ispod grada veoma pogodan.

Tvrđava se, dodao je on, sastojala od prostranog obora opasanog jajolikim nepravilnim bedemom i masivne poligonalne branič-kule na dominantnom položaju sa zapadne strane.

Prema njegovim riječima, Bočac predstavlja tipično srednjovjekovno brdsko utvrđenje prilagođeno konfiguraciji terena.

Ta srednjovjekovna tvrđava se prvi put u izvorima spominje 1434. godine, kada je ugarska vojska, koja je pristigla u pomoć tadašnjem kralju Tvrtku Drugom, koji je branio prijesto od “protivkralja” Radivoja Ostojića, kojeg su podržavali Turci, zauzela niz gradova u dolini Vrbasa među kojima su bili Bočac, Jajce i Komotin.

Bočac se sljedeći put spominje u izvorima 1446. godine, a posljednji kralj Srba i Bosne Stefan Tomašević, koji je ujedno bio i posljednji srpski despot koji je stolovao u Smederevu prije njegovog pada pod Turke, darivao je tu tvrđavu svom stricu Radivoju, zajedno sa tvrđavom Komotin kod Jajca.

I Bočac je, nakon pada srednjovjekovne bosanske države pod Osmanlije 1463. godine, privremeno dospio pod njihovu vlast.

Međutim, ugarski kralj Matija Korvin pokrenuo je već iste godine protivnapad na Turke i tom prilikom je osvojio Jajce, kao i druge gradove u dolini Vrbasa, a među njima i Bočac.

Da bi obezbijedio stečene teritorije južno od Save, kralj Matija formirao je dvije banovine. Na teritoriji Donjih Kraja, koja je obuhvatala prostor između Vrbasa i Sane, stvorena je Jajačka banovina sa centrom u istoimenom gradu.

Mada je turski pritisak bio privremeno zaustavljen, već od kraja 15. vijeka, Turci nastavljaju sa postepenim i sistematičnim osvajanjem ugarskih graničnih teritorija. Zaobilazeći Jajce, do kraja 15. vijeka osvojili su dolinu Sane, pa su tako gradovi u dolini Vrbasa, uključujući Bočac, odvojeni od zaleđa, zbog čega im je pomoć jedino mogla doći sa sjevera.

Postepeno stežući obruč oko Jajca, Turci su 1516. godine osvojili i Bočac, čime su ugrozili komunikaciju između središta banovine i ostatka ugarske teritorije na sjeveru. Padom Srebreničke banovine (1519/20), Turci su pojačali pritisak na Jajačku banovinu sa istoka, a nakon presudne Mohačke bitke (1526), u kojoj su predvođeni sultanom Sulejmanom Veličanstvenim nanijeli težak poraz ugarskoj vojsci, i sudbina Jajačke banovine bila je zapečaćena.

Padu Jajačke banovine doprinijele su i borbe oko ugarskog prijestola između nadvojvode Ferdinanda Habzburškog i erdeljskog vojvode Jovana Zapolje. Krajem 1527. i početkom 1528. godine bosanski sandžak-beg (namjesnik) Gazi Husrev-beg osvojio je Jajce i preostale gradove Jajačke banovine: Zvečaj, Greben, Banjaluku, Levač i Vrbaški Grad.U tvrđavi Bočac turska posada se nalazila sve do 1833. godine, kada je konačno i napuštena.

Preuzeto sa: ba.ekapija.com

Exit mobile version