Site icon mladibl.com

Nagradni konkurs “Kako mladi u BiH (ne)vrednuju antifašizam”

Centar za mlade KVART Prijedor i portal zamisli.ba organizuju nagradni konkurs “Kako mladi u BiH (ne)vrednuju antifašizam”.

“Živimo u vremenu u kome antifašizam sve više postaje pomodarstvo, trend, a ne istinsko osjećanje za pravdu i istinu, civilizovanu borbu protiv nasilja, terora, kako direktnog tako posrednog. Nerijetko možemo čuti, pročitati izjave raznih samoproglašenih antifašista, mirotvoraca koje su kontradiktorne same sebi, pojmu pravde i istine,” pisao je svojevremeno Vlada Klisara u svome blogu podnaslovom “Mladi i antifašizam: Moda umjesto borbe”.

Danas se o fašizmu i antifašizmu više govori kao o suprotavljenim ideologijama nego o suprotstavljenim sistemima vrijednosti, a o antifašističkim vriednstima samo kada se obilježavaju bitni datumi. S druge strane, fašizam jača u našoj zemlji, širom Evrope i svijeta, sve je više mladih koji otvoreno podržavaju ekstremističke i desničarske organizacije i pokrete a nadležni organi se ne bave na adekvatan način ovim problemom niti država i obrazovne institucije imaju bilo kakave modele kojima bi prevenirali ove pojave.

Kakvo je vaše mišljenje o ovoj temi? Kako i da li vrednujemo antifašističke vrijednosti u našoj državi? U našim domovima, u kulturi, umjetnosti, kroz obrazovni sistem, u medijima? Na koji način? Da li su vidljive i vrednovane antifašističe vrijednosti u javnom diskursu, ili možda neke druge? Da li nas dominantni narativi kulture sjećanja uče o tome zašto je potrebno vrednovati antifašizam? Koje su to antifašističke vrijednosti koje trebamo poštovati?

Svi radovi moraju biti na lokalnom jeziku (BHSC), ne duži od 1200 riječi te poslani isključivo u Word formatu. Uz tekst nam pošaljite prigodnu ličnu fotografiju u jpg formatu veličine do 2 MB. Radovi koji su prethodno objavljivani, ili/i ne ispunjavaju gore navedene uslove konkursa neće biti uzeti u razmatranje.

Ne objavljujemo radove i sadržaj koji promovišu govor mržnje, eksploativne, seksističke, fašističke ili rasističke ideje.

Vaše tekstove nam šaljite na adresu zamisli.ba@gmail.com. Dva najbolja rada ćemo nagraditi iznosom od 70 KM.

Konkurs će biti otvoren do 23. augusta, 2022. godine do 12 časova.

Preuzeto sa: zamisli.ba

Exit mobile version