Site icon mladibl.com

Srpska obara rekord – Po prvi put se očekuje milionski broj registrovanih noćenja

Republika Srpska će, po svemu sudeći, da obori vlastiti turistički rekord, jer se po prvi put očekuje milionski broj registrovanih noćenja.

Rukovodilac Sektora za promociju turizma u Turističkoj organizaciji RS, Marko Radić, za Srpskainfo kaže da je, prema podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske, za šest mjeseci ove godine Republiku Srpsku posjetilo oko 190.000 turista koji su ostvarili gotovo pola miliona registrovanih noćenja.

Prema podacima s kojima raspolažu u Turističkoj organizaciji RS, turisti se kod nas u prosjeku zadržavaju 2,4 dana, a lokacije koje najviše obilaze su Banjaluka, Trebinje, Banja Vrućica i Istočno Sarajevo.

Jedinstven plan

Kao jedan od planova u razvoju turizma Srpske jeste i stvaranje jedinstvene ponude lokalnih zajednica koje gravitiraju aerodromu u Mahovljanima kod Banjaluke. Zahvaljujući i direktnim letovima s banjalučkog aerodroma, Srpska bilježi turističke posjete iz zapadne Evrope zbog čega je zamišljeno da se napravi turistički plan.

Prije svega misli na ponudu Banjaluke i okoline i njenu turističku ponudu, sa posebnim dijelom koji je posvećen događajima, zatim banjska mjesta, usluge koje spadaju u red medicinskog turizma, Nacionalni park Kozara, smještajne i ugostiteljske objekte, pecanje na rijeci Ribnik, sadržaje u prirodi i slično.

Kada je riječ o prosjeku godina, gledajući strukturu turista i ponudu, može se reći da Republiku Srpsku posjećuju sve generacije.

Noćni život

U tom smislu, kako kaže Radić, banje uglavnom posjećuju turisti srednje i starije životne dobi, željni odmora i relaksacije, u Banjaluku dominantno dolaze mlađi turisti željni sadržaja koji podrazumijevaju istraživanje okoline, sadržaje u prirodi, ali kojima je interesantna i Banjaluka u smislu noćnog života. U Višegrad ili Trebinje, recimo, mahom dolaze porodični ljudi i hedonisti, kojima se nudi kvalitetna ponuda u smislu kulturnog turizma, bilo da se radi o kulturi življenja, gastro ponudi ili prosto odmoru i bijegu od obaveza.

Jahorina kao skijaški centar Balkana, nacionalni parkovi, rafting centri, nude sadržaje za turiste koji traže iskustva aktivnog odmora…

Godina prije pandemije je bila rekordna u domaćem turizmu. Koliko je Republika Srpska zaradila te 2019. godine?

Vaučeri i banje

U Republici Srpskoj je od 1. jula do sada iskorišćeno oko 5.676 turističkih vaučera, podaci su Ministarstva trgovine i turizma RS.

Građani su turističke vaučere najviše koristili na području opštine Teslić i to zbog ZTC Banja Vrućica, gdje je iskorišteno više od 2.800 vaučera. Slijedi Trebinje, u kojem je turistička posjeta u ovom dijelu godine i bez vaučera na vrhuncu. Poslije Trebinja, po broju turističkih vaučera slijedi opština Petrovo, zbog banjskog turizma kao i u Tesliću.

Korisnik vaučera je svaki punoljetni građanin Republike Srpske, kao i građanin sa prebivalištem u Brčko Distriktu koji posjeduje državljanstvo Republike Srpske, bez obzira na visinu ličnih primanja. Vrijednost turističkog vaučera iznosi 100 KM i može se koristiti jednom od 1. jula do 30. oktobra ove godine za plaćanje usluge smještaja (noćenje sa doručkom), bez obzira na vrijednost usluge smještaja.

Prijavljeno je 40 subjekata koji raspolažu sa 48 ugostiteljskih objekata. Takođe, prijavljeno je 11 agencija.

Preuzeto sa: ba.ekapija.com

Exit mobile version