Site icon mladibl.com

Kako ostati produktivan tokom ljetne pauze?

Dugi i bezbrižni mjeseci koji su nam bili na raspolaganju dok smo bili u školi, sada su davna prošlost. Ljetni rokovi, ali i pripreme za one jesenske, zahtijevaju da im se posvetiš na vrijeme i s pažnjom koju zaslužuju. Obveze će te zaskočiti prije nego se budeš nadao, zato se bolje pripremi na vrijeme da poslije ne bi bilo kajanja. Uz malo organizacije i nekoliko korisnih trikova, moći ćeš se opustiti bez da ti povratak u stari ritam predstavlja veliki napor. Potrebno je samo malo volje, a evo i nekoliko savjeta.

  1. Napravi raspored

Prije nego se prepustiš uživanju, napravi popis svih stvari koje bi trebao napraviti u dogledno vrijeme. Posloži ih u nekoliko kategorija, od onih vrlo važnih do skoro nebitnih, tako ćeš uvijek znati na čemu si. Svakog dana (ili u vremenskim razmacima koji se uklapaju u tvoj raspored) napravi barem jednu važnu stvar, a ako je moguće i nekoliko manje bitnih.

  1. Prioritete rješavaj odmah

Jutro je dokazano najproduktivniji dio dana, zato čim se ustaneš i obaviš svoj jutarnji ritual, baci se na obvezu od koje najviše strepiš. Što je prije riješiš, imat ćeš više vremena za uživanje i osjećat ćeš se bolje jer znaš da te ta obveza više ne čeka. Nakon toga zasluženo se opusti, ali pokušaj ubaciti i pokoju usputnu obvezu od manjeg značaja. Na taj način riješit ćeš čitavu listu u tren oka.

  1. Odvoji prostor za rad (ili učenje)

Ideja da ćeš učiti na plaži je odlična, sve dok je ne odlučiš realizirati i shvatiš da se to ama baš nikad ne dogodi. Slična stvar se dogodi kada se uhvatiš posla na kauču ili krevetu – previše se opustiš i ubrzo zaspeš. Zato je važno odvojiti mjesto koje će te asocirati samo na rad. Ako se većinu odmora nalaziš u nekom apartmanu, odredi svoj kut za učenje i drži ga se. Na taj način učiš svoj mozak da u tom okruženju očekuje usvajanje novih znanja.

  1. Stvori idealne uvjete

Svi znamo kako to ide – čim sjednemo nešto raditi odmah smo gladni, žedni, sjetimo se da smo trebali nekog nazvati… Zato budi spreman – naoružaj se vodom, zdravim grickalicama i stišaj mobitel. Ako je vani prevruće za razmišljanje, pronađi najhladnije mjesto u kući ili upali klimu na idealnu temperaturu. Udobno se obuci i smjesti kako te nište ne bi ometalo idućih nekoliko sati. Ako i nakon svih tih priprema nalaziš izgovore, probaj ipak odgoditi start za nekih pola sata i udovolji trenutnom hiru, jer se inače nećeš moći koncentrirati. Samo pazi da ti to ne prijeđe u naviku.

  1. Kada odmaraš – doista odmaraj

Nema ništa napornije od toga da cijeli dan razmišljaš o obvezama koje te čekaju, bez obzira što radiš. To na kraju dovede do toga da kada i odrađuješ svoju obvezu, misli ti lete na trenutke odmore. Zato kada radiš, doista radi i ne gubi vrijeme na gledanje mobitela i provjeravanje tuđih statusa, a dok se odmaraš isključi mozak od svih obaveza. Na taj način napunit ćeš baterije da budu spremne kada ih doista trebaš.

  1. Ne zanemaruj svoje tijelo

Fizička aktivnost odlična je da nas održi u formi, ali i razbudi nas kada je potrebno. Redovita rekreacija može povoljno utjecati na koncentraciju, pamćenje i brzinu učenja. Zašto ne iskoristiš sve blagodati ljeta, pa se umjesto u zagušljivoj teretani danju možeš aktivirati plivanjem i vodenim sportovima, dok predvečer možeš uživati trčeći uz more. Ne zaboravi se samo čuvati velikih vrućina i pretjeranog izlaganja sunca, te pazi na hidrataciju.

  1. Čitaj pametno

Voliš li čitati, uz bestsellere koji su ti redovito na listi najdraže literature ubaci i pokoju knjigu koja će te dočekati ove jeseni na fakultetu. Nitko nije rekao da se odmah moraš baciti na intenzivno učenje prije nego su predavanja uopće krenula, ali pročitaš li obveznu literaturu barem jednom, zasigurno će ti nešto ostati u glavi, pa ćeš poslije lakše razumijeti materiju ili čak impresionirati profesora bez da si se uopće previše trudio/la.

  1. Zaradi uz ljetni posao

Možeš trošiti svoj džeparac ili biti produktivan i zaraditi vlastiti novac. Čak i ako ne radiš cijelo ljeto, već samo mjesec dana, jedna plaća ti može odlično popraviti budžet za ljetni odmor. Priušti roditeljima jednu brigu manje i prijavi se na neki od sezonskih poslova za koje poslodavci često nude smještaj i hranu, te uštedi što više možeš. Još ako si smješten na predivnom otoku, iskoristi slobodne trenutke za maksimalno uživanje. Uspiješ li naći posao u budućoj struci ili barem pripravničku poziciju, možeš si odlično pripremiti teren za trenutak kada završiš obrazovanje i kreneš u potragu za pravim poslom. Također, ovisno o tvojim afinitetima, raspoloživom vremenu i znanju koje posjeduješ, možeš se odlučiti za neke od freelance poslova za studente koji neće naškoditi tvojim ocjenama. Ta crtica u životopisu, a i poznanstva koja ostvariš na tom radnom mjestu, zasigurno neće odmoći.

  1. Umjesto filmova gledaj dokumentarce

Nakon svakog blockbustera, u svoj TV raspored ubaci i jedan edukativni dokumentarac. Uz vrhunsku produkciju i gomilu dostupnih materijala online, zasigurno ćeš naći tematiku koja te zanima. Bilo da se radi o životinjama, prošlosti, novim dostignućima ili projekcijama budućnosti, nije važno na koji ćeš se odlučiti jer ćeš od svakog barem nešto naučiti. Današnji dokumentarci snimaju se poput visokobudžetnih filmova, zato kokice u ruke i zavali se pred televizor bez grižnje savjesti.

  1. Nauči novu vještinu

Čak i ako nemaš novaca za plaćanje privatne poduke iz stranog jezika ili sviranja instrumenta, internet je pun besplatnih mogućnosti koje samo trebaš istražiti. Sve što ti treba je malo volje i osnove već spomenutih vještina možeš samostalno svladati već kroz nekoliko tjedana. Tražiš li još praktičnija nova znanja, poput računalnog programiranja, za to tek postoje resursi na dohvat ruke. Bez obzira radi li se o tehnološkom ili kreativnom projektu, sada je pravo vrijeme da svladaš nešto što će ti pomoći u daljnjem razvoju ili te jednostavno opustiti i zabaviti. Nijedna vještina nije uzalud, a potraćeno vrijeme nikada nećeš moći vratiti.

-libertas.hr

Preuzeto sa: hocu.ba

Exit mobile version