Site icon mladibl.com

Izašla rang lista najboljih univerziteta na svijetu: Univerziteti iz BiH nisu na listi

Dok su univerziteti iz regiona zastupljeni na listi, BH univerziteta nema “ni na mapi.”

Upravo je izašla nova verzija prestižne rang liste najboljih svjetskih univerziteta– ARWU – poznatija kao Šangajska lista. Univerziteti iz Bosne i Hercegovine se ne nalaze na listi od 1000 svjetskih univerziteta. Univerzitet iz Zagreba te još par iz regije su na listi, ali nisu ostvarili baš zavidan plasman.

Beograd i Ljubljana imaju bolje rangirane univerzitete

ARWU ili Šangajska lista na prva tri mjesta rangira Univerzitet u Oxfordu, Univerzitet u Stanfordu i Univerzitet u Cambridgeu. Od hrvatskih univerziteta na ovu se listu plasirao jedino Univerzitet u Zagrebu koji je zauzeo rang od 601. do 700. mjesta. Na istoj poziciji kao vodeći univerzitet u Hrvatskoj našla su se i neka regionalna; naprimjer, Univerzitet Eotvos Lorand i Univerzitet u Sigetu, iz Mađarske.

Ali, podatak koji definitivno privlači pozornost je da u regiji brojimo nekoliko univerziteta na Šangajskoj listi s boljim plasmanom od zagrebačkog. Najbolji plasman ostvaruje Univerzitet Charles u Pragu, koji se nalazi između 201. i 300. mjesta, zatim Univerzitet u Ljubljani te Univerzitet u Beogradu koji su rangirani između 501. i 600. mjesta na ovoj prestižnoj listi.

Šangajska lista, podsjetimo, rangira 1.000 najboljih svjetskih univerziteta, a to čine mjereći šest indikatora. Šangajska lista prvi put je sastavljena i objavljena 2003. godine, srednja.hr.

Preuzeto sa: studomat.ba

Exit mobile version