Site icon mladibl.com

Medijska moć mladih: Digitalni medijski prostor i moć pripovijedanja

Takmičenje za studente novinarstva

Studirate novinarstvo ili komunikologiju, zanima vas razvijanje novih vještina, ali i prilika da osvojite putovanje u Brisel, nastavite čitati! Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini donosi vam zanimljivu priliku!

Učite, stvarajte i osvojite putovanje u Brisel!

Info centar Evropske unije u BiH poziva studente na sudjelovanje u takmičenju kreativnog pripovijedanja! Tražimo izuzetne, dobro ispričane priče budućih medijskih profesionalaca o njihovom medijskom okruženju i najvećim izazovima koje u njemu prepoznaju.

Takmičenje potiče mlade ljude da istraže ulogu medijskog izvještavanja u njihovom svakodnevnom životu. Izgradite svoje priče oko sljedećih pitanja: U kojim se područjima svog donošenja odluka najviše oslanjate na medijske izvještaje? Je li vam medijsko izvještavanje o temama kao što su zdravlje, sigurnost, izbori, pandemija Covid-19, obrazovanje u posljednje vrijeme pružilo pouzdane informacije? Jesu li kampanje dezinformacija utjecale na vaše povjerenje u medije i natjerale vas da budete oprezniji u pogledu izvora kojima vjerujete? Šta se može učiniti kako bi se minimizirao učinak dezinformacijskog poremećaja? Kako se može održati povjerenje u novinarstvo u eri društvenih medija koji su izvan dosega tradicionalnih medijskih regulatora?

Pretvorite svoje razumijevanje profesionalnog novinarstva u sadržaje koje će drugi mladi ljudi uživati ​​čitati i učiti. Tražimo priče koje stvaraju mladi, za mlade. Napišite tekst, snimite video, snimite podcast ili razvijte multimedijsku priču koja se bavi gore navedenim temama i učestvujte u državnom takmičenju!

Svrha takmičenja je ohrabriti mlade ljude na učenje, pisanje, angažiranje u bolje razumijevanje medija, uloge novinarstva, poremećaja dezinformacija i izazova medijskom izvještavanju tokom zdravstvenih kriza, izbora ili drugih razdoblja osjetljivih na propagandu i javne manipulacije.

Format i teme takmičenja

Vaša priča može biti o temama u nastavku, ali uzmite u obzir da je spisak samo ilustrativan i neiscrpan. Možete slati radove koji pokrivaju i druge teme sve dok nam opišete koliko su one relevantne za takmičenje.

Moguće teme:

Vaše prijave mogu imati različite oblike. Posebno su dobrodošli zanimljivi oblici sadržaja, privlačni mladim čitateljima. Prihvatljivi obrasci bit će:

Ko može učestvovati u takmičenju?

Nagrade:

Pobjednici takmičenja osvajaju putovanje u Brisel. (Putovanje je planirano za oktobar 2022 uz posebno osmišljen program za pobjednike. Tačni datumi i detalji programa bit će naknadno utvrđeni).

Članove žirija činit će predstavnici Info centra EU u BiH/Ureda Evropske unije u BiH i renomirani novinari.

Pobjedničke priče promovirat će Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Kriterij odabira

Na sve pristigle prijave primjenjivat će se sljedeći eliminacijski kriteriji:

Sljedeći kriteriji odabira bit će primijenjeni na sve prihvaćene prijave:

1 – Poštivanje profesionalnih standarda u novinarstvu (najviše 20 bodova)

2 – Kvaliteta priče (najviše 20 bodova)

3 – Aktuelnost priče za mlade ljude u BiH (najviše 10 bodova)

Podnošenje prijava:

Preuzeto sa: euinfo.na

Exit mobile version