Site icon mladibl.com

Javni poziv za izbor organizacije koja će obavljati ulogu Koordinacionog Deska za program „Kreativna Evropa“

Na osnovu člana 15. Zakona o ministarstvima i drugim tijelima uprave BiH (“Službeni glasnik BiH”, br. 5/03, 42/03, 26/04, 42/04, 45/06, 88/07, 35/09, 59/09, 103/09, 87/12 , 6/13, 19/16, 83/17), a radi provođenja obaveza Bosne i Hercegovine u skladu sa Odlukom o prihvatanju Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o učestvovanju Bosne i Hercegovine u „Kreativnoj Evropi“, programu Evropske unije za kulturni i kreativni sektor broj: 01-50-1-844-47/22 od 31.3.2022. godine, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, objavljuje

JAVNI POZIV

za izbor organizacije koja će obavljati ulogu Koordinacionog Deska za program „Kreativna Evropa“ u sklopu Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o učestvovanju Bosne i Hercegovine u „Kreativnoj Evropi“, programu Evropske unije za kulturni i kreativni sektor za period 2021. – 2027. godina

PREDMET JAVNOG POZIVA

1.1.Ovim putem objavljuje se Javni poziv za odabir organizacije koji će obavljati ulogu Koordinacionog deska (u daljem tekstu: Desk) u Bosni i Hercegoviniza program „Kreativna Evropa“ u sklopu Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o učestvovanju Bosne i Hercegovine u „Kreativnoj Evropi“, programu Evropske unije za kulturni i kreativni sektor za period 2021. – 2027. godina.

POSLOVI DESKA

2.1.Poslovi DESKA su:

2.2.Poslove Deska izvršava organizacija civilnog društva koja je osnovana i upisana u registar u skladu sa zakonima koji uređuju pravni status udruženja i fondacija u Bosni i Hercegovini, kao vodeća organizacija – nosilac Programa u partnerskim odnosima sa dvije registrirane organizacija civilnog društvazadužene za potprograme „Mediji“ i „Kultura“ – partneri na Programu.

2.3.Poslovi Deska se izvršavaju na takav način da se o istima kontinuirano obavještava javnost, a posebno se prenose informacije sa službenih internet stranica Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelnu djelatnost i kulturu (EACEA) u Briselu, te drugih agencija nadležnih za Program.

2.4.Poslovi Deska i potprograma podrazumijevaju i kreiranje i redovno održavanje jedinstvene internet stranice Programa, uz poveznicu sa službenom internet stranicom Ministarstva civilnih poslova BiH u sekciji koja se odnosi na Program.

2.5.Desk kontinuirano sarađuju sa Izvršnom agencijom za obrazovanje, audiovizuelnu djelatnost i kulturu (EACEA) iz Brisela.

2.6.Sjedište Deska se određuje prema sjedištu pravnog lica Deska – nosioca Programa.

2.7.Partner koji izvršava poslove iz potprograma „Kultura“ ima sjedište u Republici Srpskoj.

2.8.Partner koji izvršava poslove iz potprograma „Mediji“ ima sjedište u Federaciji BiH.

KOORDINATORI DESKA

3.1.Desk i potprogrami „Kultura“ i „Mediji“ imaju koordinatore, a koje potvrđuje Ministarstvo civilnih poslova BiH.

3.2.Koordinatori DESK-a imaju visoke etičke standarde u obavljanju svojih zadataka, osposobljeni su u oblasti informacionih tehnologija i aktivno poznaju engleski jezik, a isti su dužni i da pruže informacije u vezi sa okolnostima koje mogu dovesti do stvarnog ili pretpostavljenog sukoba interesa.

3.3.Ispunjenost uvjeta za koordinatore DESKA dokazuje se dokumentacijom koja se na uvid dostavlja Ministarstvu civilnih poslova BiH u sklopu zahtjeva ka potvrđivanju izabranih koordinatora.

3.4.Koordinatori Deska ne mogu ni na koji način učestvovati u (umjetničkom) konceptu, radu ili timu koji su uključeni u prijedlog projekata koji će biti prijavljeni na poziv za podnošenje prijedloga projekata u sklopu Programa.

3.5.Koordinator Deska priprema strateški i godišnji (akcioni i finansijski) plan Deska, kojeg nakon prethodne saglasnosti Ministarstva civilnih poslova, dostavlja Evropskoj komisiji, a što je pretpostavka za sufinansiranje Deska od strane Evropske unije.

3.6.Koordinatori potprograma podnose redovne izvještaje o radu koordinatoru Deska.

3.7.Koordinator Deska izvještaje potprograma i svoj izvještaj objedinjuje i dostavlja Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Evropskoj komisiji.

3.8.Koordinatori Deska pružaju informacije potencijalnim korisnicima s područja cijele Bosne i Hercegovine o mogućnostima u okviru Programa te pružaju i svaki drugi oblik podrške za uspješno apliciranje za projekte Unije.

UVJETI ZA PRIJAVU ZA IZVRŠAVANJE POSLOVA DESKA

KVALIFIKACIJE OSOBLJA DESKA

5.1.Potrebno iskustvo za osobe koje budu angažirane na poslovima Deska su:

SREDSTVA ZA REALIZACIJU AKTIVNOSTI DESKA

6.1.Sredstva za realizaciju aktivnosti Deska i potprograma predviđena su Zakonom o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH.

6.2.Aktivnosti Deska će sufinansirati i Evropska unija, u skladu sa Sporazumom između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o učestvovanju Bosne i Hercegovine u „Kreativnoj Evropi“, programu Evropske unije za kulturni i kreativni sektor, a nakon odobrenja strateškog i godišnjeg (akcionog i finansijskog) plana Deska.

6.3.Desk sa potprogramima podnosi objedinjen godišnji narativni i finansijski izvještaj o radu Ministarstvu civilnih poslova i Evropskoj komisiji, što je preduvjet za uplatu sredstava za naredni period.

6.4.U izvještaju Ministarstvu civilnih poslova i Evropskoj komisiji, Desk sa potprogramima prikazuje objedinjeno sve troškove i detaljno obrazložene aktivnosti uz potrebnu dokumentaciju.

SPORAZUM O PRAVIMA I OBAVEZAMA U POGLEDU USPOSTAVLJANJA DESKA

7.1.Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, posebnim sporazumom sa nosiocima posla, uređuje prava i obaveze u vezi izvršavanja poslova Deska.

SADRŽAJ PRIJAVE NA JAVNI POZIV

Kompletnu dokumentaciju potrebno je dostaviti najkasnije u roku od 15 dan od dana objave Javnog poziva na službenoj internet stranici Ministarstva civilnih poslova BiH, lično ili preporučeno, na adresu:

MINISTARSTVO CIVILNIH POSLOVA BIH

Javni poziv za izbor organizacije koja će obavljati ulogu Koordinacionog Deska za program Evropske unije Kreativna Evropa

Trg BiH 1, Sarajevo 71000

Preuzeto sa: mcp.gov.ba

Exit mobile version