Site icon mladibl.com

Snaga lokalnog – prijavite se za tri dodatna treninga i unaprijedite rad svojih organizacija

Institut za razvoj mladih KULT kroz inicijativu Snaga lokalnog i program jačanja organizacijskih kapaciteta uz podršku Misije USAID-a Bosne i Hercegovine organizira tri dodatna treninga za predstavnike/ce organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini. U proteklom periodu realizirano je ukupno 14 trodnevnih treninga i dvije jednodnevne radionice, kojima su prisustvovali predstavnici više od 80 različitih organizacija civilnog društva iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Cilj svih održanih treninga i edukacija jeste stvaranje uvjeta za organizacijsku održivost i jačanje kapaciteta koji će dovesti do toga da uz ostale sistemske i pažljivo planirane procese organizacije počnu promišljati i na kraju dosegnu optimalni nivo održivosti. Zahvaljujući povećanoj zainteresiranosti za određene teme treninga u proteklom periodu, kao i potrebi da se organizacijama omogući učenje o važnim temama bez obzira na partnerski status u ovom ili drugim programima, Institut će u naredna tri mjeseca ponuditi učešće na dodatna tri treninga. Ponovljeni treninzi obrađuju teme iz oblasti: procedure nabavki, administracija i ljudski resursi, te informiranje javnosti i odnosi s medijima.

Prijave na prvi trening su moguće od 1.6.2022. g., a više informacija o drugim treninzima i registraciji biti će dostupno mjesec dana prije datuma održavanja:

  1. Procedure nabavke (u periodu od 20. do 22. juna 2022. g.)

Više informacija o treningu i link za registraciju dostupni su OVDJE.

  1. Administracija i ljudski resursi (u periodu od 18. do 20. jula 2022. g.)
  2. Informiranje javnosti i odnosi s medijima (u periodu od 3. do 5. avgusta 2022. g.).

Razgovarali smo sa dvije učesnice treninga i ujedno predstavnicama partnerskih organizacija u okviru USAID/LWCDA aktivnosti koji svakodnevno rade na poboljšanju uvjeta života u svojim lokalnim zajednicama. Tokom razgovora, osvrnule su se na komponentu treninga i koristi koje za organizaciju donosi učenje o različitim temama:

“Učešćem u programu jačanja organizacijskih kapaciteta dobila sam jasnu sliku gdje se trenutno nalazi moja organizacija, ali i smjernice za budućnost u kojoj organizacija postaje konkuretnija kod donatora i partnera. Teme i sadržaji treninga su usklađeni i prilagođeni sa potrebama svake organizacije civilnog društva. Bilo da želite stvarati nove ili jačati postojeće kapacitete, imate malo ili dovoljno iskustva – treninzi koji su osmišljeni i kreirani kroz program jačanja organizacijskih kapaciteta tako odgovaraju svačijim potrebama. Prisustvovala sam svim treninzima, učila o temama koje su ključne i egzistencijalne, i smatram da sam stekla napredne menadžerske vještine. Učešće na edukacijama doprinijelo je mom samopouzdanju, ali i ambiciji da u svojoj organizaciji budem korisnija u ostvarivanju programskih ciljeva. Učešće u ovom programu donijelo nam je mnoga poznanstva i priliku da učimo jedni od drugih, da se međusobno uvezujemo u partnerstva i mreže” riječi su Anite Šimić, generalne sekretarke Mreže aktivnih zajednica Tuzla.

U drugoj godini provedbe programa jačanja organizacijskih kapaciteta, Institut za razvoj mladih KULT uključio je i partnersku organizaciju Udruženje za edukaciju i razvoj “Dignitet iz Mostara. Razgovarali smo sa predsjednicom Udruženja Edisom Demić, a u nastavku donosimo njena zapažanja o učešću u programu i benefitima koje donosi za organizacijski razvoj:

“Mi, kao tim Udruženje za edukaciju i razvoj “Dignitet” zahvalni smo na ukazanoj prilici da sudjelujemo na treninzima koje organizuje Institut za razvoj mladih KULT. Kao organizacija želimo da predano i planski radimo i razvijamo programe Udruženja, upravo ovi tematski treninzi i konsultacije tome i doprinose tj. mi jačamo organizacijske kapacitete kako bismo ostvarili svoje strateške ciljeve i osigurali održivost. Također istakla bih posebnu važnost navedenih treninga, koju prepoznajemo kroz umrežavanja, nova partnerstva i saradnju sa različitim udruženjima širom Bosne i Hercegovine. Mi smo se sa velikim brojem udruženja povezali, sa nekim od njih potpisali Sporazum i uistinu se radujemo budućoj saradnji.”

Snaga lokalnog je USAID-ova globalna inicijativa kroz koju se radi na jačanju lokalnih akcija koje okupljaju građane s ciljem rješavanja konkretnih problema i poboljšanja njihovih zajednica, gradova, i na kraju država. LWCDA u Bosni i Hercegovini, podržava lokalne organizacije u stvaranju i njegovanju održivijih “mehanizama samopomoći” u cijeloj zemlji, posebno u područjima u kojima takvi mehanizmi nisu toliko dostupni.

Podsjećamo da Institut za razvoj mladih KULT kroz pažljivo osmišljenu mentorsku podršku koju pruža organizacijama civilnog uz podršku USAID-a Bosne i Hercegovine kroz aktivnost Snaga lokalnog doprinosi jačanju njihovih internih organizacijskih kapaciteta. Mentorska podrška pružena od strane Instituta podrazumijeva nekoliko komponenti poput: izrade preporuka na osnovu procjene organizacijskih kapaciteta, izrade plana za unaprjeđenje organizacijskih kapaciteta sa akcionim godišnjim planovima, organizacije tematski različitih treninga prilagođenih potrebama organizacijama civilnog društva.

Aktuelnosti i kalendar događaja Snage lokalnog i aktivnosti koje provodi Institut možete pratiti na LINKU.

Ukoliko imate dodatna pitanja ili se želite informirati o programu Snaga lokalnog, možete se javiti putem e-maila selma.sljivo@kultbih.org ili putem telefona 033 778 772.

Preuzeto sa: mladi.org

Exit mobile version