Site icon mladibl.com

Od najboljeg studenta do najboljeg profesora: Banjalučki profesor Danilo Kovač proglašen za najboljeg nastavnika u regionu

Danilo Kovač, profesor banjalučke Gimnazije i viši asistent na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, proglašen je za jednog od najboljih nastavnika na prostoru bivše Jugoslavije. Ovu prestižnu nagradu dodjeljuje Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije, osnovana 2018. godine sa ciljem da okupi afirmisane i motivisane nastavnike, koji svojim radom, znanjem i vještinama nastoje unaprijediti obrazovni sistem u svojim lokalnim zajednicama i državama. 

Ova neprofitabilna i nepolitička Asocijacija proglašava najbolje nastavnike prema precizno utvrđenim kriterijumima, koji podrazumijevaju realizaciju obrazovnih projekata, uspjehe na školskim takmičenjima, pisanje didaktičkih sredstava, stručnih i naučnih radova, kao i doprinos lokalnoj ili regionalnoj zajednici. 

Pripremila: Tijana Trklja

Profesor Kovač je svojevremeno bio i najbolji student na Odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, gdje trenutno radi kao viši asistent na predmetu Metodika nastave istorije. Odbranio je dva master rada. Za prvi master rad dobio je Nagadu za istorijska istraživanja Fondacije ,,Slobodan S. Begović”, dodijeljene na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Drugi master rad odbranio je na Institutu za obrazovanje, Univerzitetskog koledža u Londonu. Trenutno je doktorand i stipendista  Univerziteta ,,La Spijenca” u Rimu, osnovanog davne 1303. godine.

Ovaj svestrani Trebinjac u svojoj ličnosti objedinio je, ne samo lik profesora koji treba da služi kao uzor, već je postavio i kriterijume učenosti i predanosti svom pozivu. Znanje i ljubav prema znanju, koje je ponio iz trebinjske gimnazije ,,Jovan Dučić” i podgoričke Muzičke škole ,,Vaso Pavić” nadograđivao je u toku studija učešćem na raznim konferencijama i razmjenama. Profesor Kovač je imao priliku da se usavršava na prestižnim svjetskim univerzitetima poput Sorbone, te Univerziteta u Versaju, Beču i Trstu. Iako je obišao mnoge svjetske univerzitete, kaže da su ljubav prema prosvjeti i želju da bude profesor probudili njegovi trebinjski predavači. 

Za profesora Kovača ovo priznanje predstavlja veliko lično i profesionalno zadovoljstvo, te motivaciju da se i dalje usavršava. Za Asocijaciju najboljih nastavnika saznao je od  koleginice Tatjane Jurić, koja je prije nekoliko godina takođe proglašena za najbolju nastavnicu bivše Jugoslavije.

Predanost  profesora Kovača svom pozivu nisu uvidjeli samo strani univerziteti, razne akademske komisije, već i banjalučki gimnazijalci. Generacijama unazad, Danilo Kovač je jedan od omiljenih profesora. Njegovi časovi istorije predstavljaju jednu malu enciklopediju u koju se slivaju vještine stečene u inostranstvu, inovativnost, kreativnost, a prije svega ljubav prema ovome pozivu.

Exit mobile version