Site icon mladibl.com

Kako da se natjerate da učite dugo?

Želite da učite 10+ sati bez ometanja ili dosade? Pa, za početak to nije lak zadatak. Ali sigurno možete da trenirate svoj um da ostane fokusiran i dalje od ometanja kroz određene vježbe. Evo kako možete da učite duge sate bez ometanja:

  1. Postavite ostvarive zadatke za učenje

Prije svega, počnite sa postavljanjem praktičnih ciljeva za sebe. Identifikujte poglavlja i koncepte koji imaju više bodova, teme koje vas zanimaju, kao i gdje zaostajete, a zatim postavite praktičan raspored i ostvarive zadatke.

  1. Naučite da odredite prioritete

Uvijek morate da znate na koje koncepte, teme ili predmete treba da se više fokusirate i da im prema tome odredite prioritet. Zamijenite teme između sat ili 45 minuta ili u bilo koje drugo vrijeme kada će vam biti dosadno i prihvatite zanimljiv koncept. Uvijek možete koristiti jedinstvenu kombinaciju predmeta ili tema koja će povećati vaš fokus i moć učenja.

  1. Stvorite najbolje fokusirano okruženje za učenje

Pronalaženje mirnog mjesta za fokusiranje na učenje takođe je od suštinskog značaja za smanjenje ometanja i dosade. Dakle, prvo morate potražiti mjesto gdje vas neće ometati dugo (ili koliko god vam je vrijeme za učenje), a zatim isključite sve ometanja. Stavite mirnu muziku za učenje i onda počnite.

  1. Uključite pauze

Dok učite po cijeli dan, uvijek morate da uključite kratke pauze da biste se opustili bilo da se radi samo o istezanju, dugoj šetnji ili skrolovanju kroz feed. Obavezno stavite tajmer na svoje pauze i nemojte se zanositi.

  1. Dodajte malo zabave svojim sesijama učenja

Zatim, morate takođe pokušati da vaše vrijeme učenja učinite zabavnim bilo tako što ćete zamoliti prijatelja da uči sa vama ili dodati muziku ili angažovane metode učenja. To ne znači da ćete, ako ste zadali 10-satnu sesiju učenja, gledati koncept video zapise tokom ovih dugih sati. Umjesto toga, trebalo bi da odvojite određeni dio svog vremena za učenje i pozovite prijatelja na grupnu sesiju učenja ili koristite aplikaciju za učenje da završite neke tutorijale. Za preostalo vrijeme, morate da uključite fokus i minimalno ometanje da biste što bolje iskoristili svoje vrijeme.

  1. Drijemanje

Utvrđeno je da je drijemanje korisno za punjenje mozga i poboljšanje fokusa. Možete da odspavate manje od 30 minuta između vremena učenja i uvijek je bolje da ovo odspavate u isto vrijeme svakog dana jer će to sinhronizovati sa vašim cirkadijanskim ritmom.

  1. Aktivno, a ne pasivno učenje

Većina nas često pasivno uči, a da nismo ni svjesni da nismo oduzeli mnogo od naše sesije učenja. Najbolji način za aktivno učenje je da zapišete svoje bilješke, napravite kartice sa konceptima ili naučite kroz tehniku palate memorije. To znači da morate ostati uključeni dok nešto učite.

studomat.ba

Preuzeto sa: hocu.ba

Exit mobile version