Site icon mladibl.com

Veče dubrovačke poezije: Studenti filologije odgovorno prema zlatnom periodu Dubrovnika

U sklopu manifestacije Dani studenata na Filološkom fakultetu u Banja Luci je održano ,,Veče dubrovačke poezije”. Ovo veče nije okupilo samo ljubitelje pisane riječi, već i one koji su htjeli čuti i naučiti nešto više o periodu renesanse i baroka u Dubrovniku. 

Bojana Kovačević, Sanja Mikić, Milica Polić, Milica Popović, Danica Mijović, Zorana Marić, Jelena Raca, Nikolina Erak, Bobana Simić, Đurđica Jeftić

Pripremila: Tijana Trklja

Originalnom scenografijom, kostimografijom i tematski povezanim stihovima, studentkinje srbistike i rusistike su kazivale stihove dubrovačkih pjesnika renesanse i baroka. Od Šiška Menčetića  do  Ignjata Đurđevića prikazana je raznolikost motiva i ljepota jezika dubrovačke književnosti. 

U uvodnom izlaganju, Jelena Raca, studentkinja master studija srpskog jezika i književnosti, navela je sve bitne elemente književnosti ova dva perioda, sa posebnom osvrtom na ljubavnu poeziju.

Ideal ženske ljepote na samoj večeri je prikazan kroz lik Dubrovčanke, Cvijete Zuzorić. Za ovu lijepu, oštroumnu i obrazovanu Dubrovčanku i Tin Ujević je zapisao: ,,… ona živi i u stihovima ne samo starih dubrovačkih već i naših novijih pjesnika”. Njen lik na orginalan način je prenijela studentkinja druge godine srbistike Bobana Simić.

 

Dubrovnik je od samog svog osnivanja bio veza izmedju Istoka i Zapada, a dubrovačka književnost je okupila sva velika imena svoga perioda. Upravo zbog značaja i važnosti ove književnosti, Jelena Raca je i imala želju da organizuje veče posvećeno starom Dubrovniku i dubrovačkoj književnosti. Budući da, kroz dosadašnja organizovanja večeri književnosti, studenti (osim onih koji studiraju srpski jezik i književnost) nisu imali priliku da se upoznaju sa ljepotom i raznolikošću ovog perioda. 

Publika je oduševljeno pozdravila studentkinje koje su na krajnje originalan način pripremile samo veče. Svi prisutni su na kraju večeri, kao znak pažnje, ali i podsjećanja dobili razglednicu Dubrovnika sa porukom Miloša Crnjanskog: ,, Dok je nad celom zemljom magla i sneg, dovoljno je da kažem sebi: ,,Sad je u Dubrovniku sunce”, pa da osetim kako me iz daleka greje.”

Exit mobile version