Site icon mladibl.com

Promjena počinje na kraju vaše zone komfora!

Zašto nam je prijatno među poznatim stvarima i okolnostima, a plaše nas nepoznate? Je li izlazak iz zone komfora dobra ideja? Zašto rizikovati?

Prije nego ste pronašli ovaj članak, sigurno ste sebi postavili ova pitanja. Postali ste svjesni da živite po nekom šablonu i da je sve postalo predvidljivo i rutinski. No, glavno pitanje je da li ste spremni izaći iz ušuškanosti i osjećaja sigurnosti ili se pitate zbog čega vam je izlazak iz te zone koristan?

U nastavku članka objasnit ću načine kako doći do željene promjene koja će vam sigurno povećati ambicije i produktivnost u radu.

Iz zone komfora u zonu straha, kroz zonu učenja, do zone rasta i promjena.

Ovo je „formula“ bez koje nema napredovanja. Naime, iz gore napisanog mogli ste zaključiti da zona komfora donosi osjećaj zaštićenosti te osjećaj da sve držimo pod kontrolom. Većina nas uživa u ovom načinu života a i zar nemamo već dovoljno stresa? Ako sve već dobro funkcioniše, zašto rizikovati? Zato što se tu krije ključ uspjeha, a svi želimo ostvariti neki uspjeh i zadovoljstvo u životu.

Pozitivni efekti izlaska iz zone komfora su:

Ovo su samo neke od pozitivnih promjena koje ćeš donijeti u svoj život, a izlaskom iz svoje zone komfora osjeti još brojne pozitivne efekte. Bitno je da napraviš prvi korak.

Ono što je najvažnije da shvatiš jeste da je to proces koji zahtijeva i odvažnost i strpljenje. Promjene se ne dešavaju preko noći, zar ne ?

Došli smo do najbitnijeg dijela, a to je napuštanje zone komfore i prelazak u zonu straha.

Karakteristike ove zone su :

Ovdje je jako bitno da ne odustaješ. Oživi svoju ideju i radi na tome. Ne dopuštaj da drugi određuju ono što jesi i što želiš biti.

Sljedeća zona je zona učenja, a njene karakteristike su :

Najkarakterističnije za ovu zonu je to što ovdje proširuješ svoju zonu komfora, jer sve što je bilo nepoznato i zastrašujuće, sada je već stil života. Naučio/la si kako da prevaziđeš izazove i hrabro ideš dalje. Ko te može spriječiti sada?

ZONA RASTA

Bravo! Uspio/la si da se izboriš sa sobom. Ovo je najvažnija poruka. Životni izazovi će doći i proći. Poslije jednog problema dolaze drugi. Ne možeš izbjeći ono što ti život donosi, ali možeš donijeti odluku da se boriš. Zonu rasta promatrajte ne kao posljednju stanicu već kao kontinuirani ciklus kroz kojeg ćete prolaziti.

-Autorica članka: Melisa Nuhanović

Preuzeto sa: hocu.ba

Exit mobile version