Site icon mladibl.com

Održana panel diskusija: Banja Luka se prisjetila znamenitih žena našeg grada

U prepunom Staklencu, Banja Luka se večeras prisjetila Ljubice, Gizele, Rade, Vahide, sestara Perović, Mire, Jelice i Margite – žena iz naše prošlosti koje su, svaka na svoj način, obilježile društveni i kulturni život grada na Vrbasu.

Naime, u organizaciji Helsinškog parlamenta građana u okviru kampanje „Za život žena“ oragnizovana je panel diskusija posvećena znamenitim ženama našeg grada, kojoj je prisustvovala i savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo.

– Mnogo je žena Banje Luke koje su zaslužile da se njihovo ime spomene u nedjelji posvećenoj znamenitim ženama, ali i da im se na druge načine izrazi zahvalnost i oda počast za nemjerljiv doprinos razvoju Banje Luke i društva u cjelini. Način da se iskaže čast ženama koje su ostavile svoj trag je da određene ulice u našem gradu ponesu imena naših heroina– poručila je Milada Šukalo.

S tim u vezi, ona je napomenula da je Grad Banja Luka zaprimio incijativu Udruženja građana „Udružene žene“ i „Helsinški parlament“, da dvije ulice budu nazvane po Miri Kesić i Vahidi Maglajlić, dok je Fondacija za život podnijela zahtjev da jedna ulica ponese ime „majke hrabrost“- Jelene Trikić, te dodala da je Komisija za davanje prijedloga naziva ulica, naselja i trgova jednoglasno usvojila ove prijedloge, koji bi trebalo da se nađu pred odbornicima na jednoj od narednih sjednica Skupštine Grada.

Savjetnica gradonačelnika je podsjetila da se kampanja „Za život žena završava sutra, 25. marta kada će biti organizovana Feministička tura, u sklopu koje svi zainteresovani sugrađani imaju priliku da se upoznaju sa likom i djelom znamenitih žena našeg grada.

-Koristim priliku da pozovem sve zainteresovane da nam se pridruže u 13.00 časova u Gospodskoj ulici – poručila je savjetnica Šukalo.

-Sa željom da znamenite žene Banje Luke otrgnemo od zaborava, organizovali smo ovu panel diskusiju, u kojoj su učestvovali i potomci Vahide Maglajlić i Mire Kesić, koji su nam iz jedne potpuno drugačije perspektive prikazali lik i djelo ovih heroina prošlog vremena – istakao je predstavnik Helsinškog parlamenta građana Aleksandar Žolja, koji je pojasnio da je nažalost ženska istorija često zanemarivana i ostavljana u zapećku, te da se upravo na ovaj način dao prostor ženama koje su tokom svom života ostavile neizbrisiv trag.

On je istakao da će se priča o znamenitim ženama Banje Luke nastaviti i sutra kroz Feminističku turu.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka

Exit mobile version