Site icon mladibl.com

5 načina za produktivnost u stresnim vremenima

Da li si se ikada zapitao/zapitala zašto izgleda da uspješni ljudi, imaju više sati u danu, nego svi ostali? Očigledno, nemaju. Oni samo znaju kako dobro da iskoriste 24 sata koja imaju na raspolaganju, a to možeš i ti. Biti visoko produktivan je veoma lako. Tajna leži u sposobnosti da programiraš svoj um i da promijeniš svoje navike. Ultra ti donosi 5 načina, kako da osposobiš svoj um za veoma produktivnu godinu.

  1. Vježbaj rano ujutro

Bez sumnje vježba donosi benefite za zdravlje, ali takođe može i da poboljša produktivnost. Kada vježbaš ujutro, podiže se nivo energije koja ti pomaže da se fokusiraš u toku dana. Možeš da uvedeš vježbanje u jutarnju rutinu. Najmanje 30 minuta kvalitetnog vježbanja, može da učini čuda za poboljšanje nivoa produktivnosti.

  1. Uvijek napravi spisak obaveza

Napravi spisak obaveza za naredni dan, svako veče prije nego što odeš u krevet. Planiranje je osnova za produktivnost. Kada imaš plan, automatski imaš nešto što možeš da pratiš i da izvršiš. Jedan od glavnih razloga, zašto uspješni ljudi postaju uspješni – i zašto postanu još uspješiji je zato što imaju plan. Spisak obaveza je kao svojevrsni nacrt, koji treba da pratiš u toku dana. Takođe je lako da izmjeriš uspjeh sa spiskom obaveza. Kada praviš listu za sljedeći dan, nemoj pretjerivati, ograniči se na 3-5 važnih zadataka, koje moraš završiti do kraja dana.

  1. Redovno pravi pauze

Zvuči kontradiktorno, ali produktivnost zavisi od pauza. Ako radiš bez prestanka, uradićeš sve što trebaš, ali ćeš se i istrošiti, i to ti ne garantuje da ćeš moći da završiš posao u narednim danima. Zašto? Zato što rad bez pauza, povećava nivo stresa i utiče na gubitak entuzijazma, na taj način ćeš početi da nevoljno radiš i tvoj um će učiniti sve da izbjegneš rad. Planiraj pauze. Radi bez prestanka 20-30 minuta i onda napravi pauzu od 5-10 minuta.

  1. Postavi rokove

Postavi rokove šire, kako bi ispunio/ispunila vrijeme dostupno za njihovo ispunjenje. To u osnovi znači da zadatak koji inače završiš za 4 sata, može da se završi za pola vremena, ako postaviš rok od 2 sata. Rokovi će te natjerati da radiš brže i kao rezultat ćeš biti produktivniji/a sa zadacima koje moraš da obaviš. Postavi rok za svaki zadatak na listi. Pored zadatka napiši vrijeme, koje ti otprilike treba da završiš zadatak. Kako bi povećao/la svjesnost o roku, takođe možeš da postaviš tajmer svaki put kada započneš novi zadatak. Znajući da sat kuca, pomoći će ti da se fokuiraš na zadatak.

  1. Proslavi svoje pobjede

Kada slaviš svoje pobjede, govoriš svom mozgu da imaš ono što je potrebno za uspjeh. Ovo će ti pomoći da podigneš samopouzdanje i sposobnost da budeš produktivniji/a. Osjećaćeš se dobro i produktivnost će ti pričinjavati zadovoljstvo. Pohvali sebe svaki put kada završiš zadatak sa liste. Doslovo reci sebi “uradio/la si odličan posao” ili možeš da se počastiš za nagradu. Vjeruj nam na riječ da radi svaki put.

Izvor: entrepreneur.com

Preuzeto sa: ultra.ba

Exit mobile version