Site icon mladibl.com

Predstavljen novi Program raspodjele subvencija preduzetnicima sa područja Banje Luke

Novi koncept dodjele subvencija zvanično je predstavljen velikom broju zainteresovanih preduzetnika, koji su imali mnogo toga da čuju u toku prezentacije, koja je održana u Gradskom pozorištu „Jazavac“.

Prezentaciji je prisustvovao i gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je preduzetnicima porčio rekao da imaju susretljive ljude u gradu, koji žele pomoći.

-Ideja je da ova naša komunikacija bude interaktivna. Mi ne možemo da napravimo najsavršeniji model bez vas, a samo sa vašim učešćem možemo da idemo prema jednom zacrtanom cilju – rekao je gradonačelnik.

Kako je istakao, kroz ovaj program predstavljeno je mnogo inovacija, te otklonjeno dosta nedostataka.

-Ključno je da mi radimo sa vama. Svjesni smo da postojeći programi nisu najsavršeniji, a mi takve programe ne želimo. Sada imamo veliki iznos, milion i 200 hiljada KM i sve želimo da uložimo u vaše poslove. Mi vama možemo pomoći, ali i vi morate biti dovoljno uporni da bi bili uspješni, a mi ćemo vam biti vjetar u leđa – rekao je on.

Ovlašteni potpisnik Odjeljenja za privredu i lokalni i ekonomski razvoj Aleksandra Simić rekla je da resorno Odjeljenje ne može znati sa čime se preduzetnici u gradu suočavaju bez da im oni to sami kažu.

-Ne možemo poznavati vaše probleme, sa čime se borite, bez da nam vi to prezentujete. Prije pripremanja ovog programa uradili smo mnogobrojne analize i istraživnja, identifikovali niz nedostataka i odlučili da nešto mijenjamo – rekla je ona.

Poručila je da će svi preduzetnici morati da predstave svoj poslovni plan kada budu aplicirali za subvencije.

-Ukoliko ne znate da napravite poslovni plan, obezbijedili smo obuke. Omjer sufinansiranja je 70:30, dakle grad daje 70 posto sredstava, a preduzetnik mora da uloži 30 odsto vlasitih sredstava. Grad sufinansira opremu koja je potrebna za pokretanje posla – poručila je ona.

Predstavnici Gradske razvojne agencije, od pet predviđenih vrsta subvencija, posebno si predstavili tri, odnosno subvencije za pokretanje samostalnih preduzetničkih djelatnosti (samozapošljavanje), subvencije za povećanje produktivnosti i podršku izvozu te subvencije za razvoj receptivnog turizma.

Težnja Grada i Gradske razvojne agencije jeste da preduzetnicima i privrednim društvama, koja ostvare pravo na subvenciju, nastave pružati besplatnu stručnu i konsultantsku podršku i nakon dodjele subvencija, a sa ciljem prevazilaženja poslovnih barijera sa kojima će se poslovni subjekti susretati te pomoći da kontinuirano unapređuju poslovanje.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka

Exit mobile version