Site icon mladibl.com

Želiš da naučiš HTML i CSS, ali ne znaš gdje?

Za razvoj i dizajn web-stranice, odnosno za web-development, neophodno je dobro poznavanje Hypertext Markup Language ili HTML jezika, kao i Cascading Style Sheets ili CSS – a. Front-end razvoj web-stranica ili web-development podrazumijeva upotrebu, ne samo html i css, već i JavaScript kodova.

HTML je standardni prezentacijski jezik za izradu web-stranica, odnosno jezik u kome se koriste određeni elementi predstavljeni oznakama (tagovima) kako bi se izgradila web-stranica.
CSS predstavlja stilski jezik koji se koristi za dizajn izgleda web-stranice, odnosno koristi se za prikaz sadržaja napisanog u HTML dokumentu na određeni način.

Online postoji mnoštvo kurseva i tutorijala pomoću kojih možete naučiti osnove html i css jezika, a takođe postoji i mnoštvo resursa koje možete koristiti u web dizajnu. U nastavku su navedeni najbolji resursi koje možete koristiti kao dodatnu pomoć u razvoju i dizajnu stranice.

Najbolji resursi za učenje html i css jezika su slijedeći: W3Schools, MDN, Alligator, HTML cheat sheet, CSS cheat sheet, CSS-Tricks, Web Design Weekly i mnogi drugi.

W3Schools

W3Schools je odlična polazna tačka za učenje teorije, ali i primjene i html jezika i css jezika. Posjeduju veliku zbirku tutorijala koji se kreću od onih za početnike do onih za napredni nivo. W3Schools uči i JavaScript i još mnogo toga. Jedan je od najboljih resursa za učenje web dizajna, sa detaljno objašnjenim načinima i principima po kojima funkcionišu kodovi.

Mozilla Developer Network

Mozilla Developer Network ili MDN je jedan od najpopularnijih besplatnih resursa za učenje web dizajna sa najbogatijim sadržajem koji se redovno ažurira. Osim dokumentacije vezane za html i css, možete učiti i Java Script, SVG, WEB API i drugo.

Alligator.io

Aligator podučava tehnikama i trendovima u savremenom web dizajnu. Na ovoj stranici možete pronaći mnoštvo različitih tema vezanih za web dizajn. Ova stranica pokriva teme kao što su Angular, React, Vue.js, JavaScript, CSS, Node.js i GraphQL.

HTML cheat sheet

HTML Cheat Sheet uključuje potpunu listu html elemenata, opise tih elemenata, praktične primjere koda i slično. Svi elementi su organizovani po kategorijama, a možete ih preuzeti i kao PDF.

html.com

Html.com nudi cijeli niz tutorijala za početnike, ali i za iskusne web dizajnere. Html kodovi su objašnjeni detaljno, od osnovnih oznaka do potpune izrade web-stranice.

CSS cheat sheet

CSS Cheat Sheet olakšava rad sa css-om, objašnjava css u potpunosti. Svaka css oznaka je objašnjena do detalja, čemu služi i kako funkcioniše. Ovaj besplatan resurs mogu koristiti i početnici i iskusni dizajneri.

CSS-Tricks

CSS-Tricks, osim što nudi niz korisnih savjeta i dokumenata o css-u, također nudi i korisne informacije vezane za html. Svaki napisani članak na ovom blogu prati određenu temu vezanu za css ili html, kao što su npr. animacije na slikama i slično, stoga je preporučljiv za one koji imaju osnovno predznanje iz ove oblasti. CSS-Tricks se svakodnevno ažurira i tu možete naći odgovore na večinu pitanja i poteškoća koje susrećete u procesu kodiranja.

ONLINE KURSEVI ZA UČENJE HTML I CSS JEZIKA

Osim resursa u vidu tutorijala, blogova, članaka i slične dokumentacije, postoji i cijeli niz veoma korisnih online kurseva za učenje html i css kodova. Neki od njih su: CodeAcademy, Lynda, Udemy, Udacity, Treehouse, Coursera itd.

Free code camp

Free Code Camp nudi opsežan nastavni plan i program koji pokriva temeljne principe web dizajna, uključujući temeljno objašnjenje css-a. Free Code Camp ima interaktivnu postavku koja uključuje okruženje za testiranje koda uživo s više prozora ugrađenih direktno u pretraživač. Kursevi se često ažuriraju i možete učiti prema željenom tempu. Također, omogućena je komunikacija sa drugim programerima putem chatroom-a. Ovaj kurs je u potpunosti besplatan, a osim html i css kodova, možete naučiti i JavaScript, Git & GitHub, D3.js itd.

CodeAcademy

CodeAcademy je besplatan resurs za praktično i interaktivno učenje web dizajna. Besplatni kursevi na ovoj platformi uključuju i osnove css i html, Pro verzija koja se plaća nudi niz naprednih programa uz koje dobijete i certifikat.

Lynda

Lynda, kao jedna od vodećih online platformi za učenje, nudi niz kurseva iz različitih oblasti, uključujući i html i css, ali i JavaScript. Kursevi se kreću od onih za početnike do onih za napredniji nivo znanja. Lynda nije besplatna platforma, ali prvi mjesec je besplatan, za testiranje platforme.

Udemy

Udemy je online platforma i odličan resurs za izučavanje raznih oblasti, od digitalnog marketinga preko grafičkog dizajna do web dizajna. Kursevi koje imaju u ponudi se kreću od onih za učenje osnova do onih za napredni nivo znanja, a možete ih kupiti i po cijeni od $10 (kada su sniženja).

Coursera

Coursera je online platforma za učenje koja u saradnji sa američkim univerzitetima nudi programe iz različitih naučnih oblasti, uključujući digitalni marketing i web dizajn. Kursevi koje nudi Coursera traju do 10 sedmica, nakon čega dobijete i certifikat. Neki od kurseva na ovoj platformi su besplatni, a neki se plaćaju nakon probnog perioda od 7 dana.

Udacity

Na platformi Udacity, između ostalog, možete naučiti i o front-end razvoju, što uključuje html, css i JavaScript. Programi za web-developera koje nudi Udacity traje 4 mjeseca i kreću se oko $ 350/mjesečno. Ovi programi podrazumijevaju izradu najmanje 5 projekata (web-stranica), koje možete uključiti u svoj CV.

Pluralsight

Pluralsight online platforma za učenje ima u ponudi kurseve vezane za web dizajna koji uključuju html, css i JavaScript po cijeni od $ 35/mjesečno.

ZAKLJUČAK

Ako ste početnik u učenju web dizajna, možete početi i sa tutorijalima koji se nalaze na YouTube platformi, sa W3Scools materijalima ili sa Udemy kursevima koji su veoma povoljni. Za srednji ili napredni nivo znanja možete koristiti Coursera kurseve ili kurseve koje nudi Udacity. Ako imate vlastitu web-stranicu ili se bavite digitalnim marketingom, obavezno je osnovno poznavanje terminologije i funkcionisanja web dizajna kako biste mogli uspješno komunicirati sa stručnjacima iz ove oblasti.

/marketingfancier.com/

Preuzeto sa: hocu.ba

Exit mobile version