Site icon mladibl.com

Work and Travel program

Experience centar za mlade se već dugi niz godina bavi kulturnom i akademskom razmjenom studenata. Mladi ljudi preko naših programa imaju mogućnost da idu vani, da rade, putuju, zarade, usavrše jezik, rade stručnu praksu i steknu neprocjenjivo iskustvo koje im kasnije može biti odskočna daska za mnoge stvari u životu.

Pored naseg najpopuarnijeg, Work and Travel USA programa, experience takodje u ponudi ima I sljedece programe: Working Holiday Germany, Intership and Training USA, Study and Work Canada.

Work and Travel USA program namijenjen je studentima koji zele da svoju ljetnu pauzu provedu u Americi, radeci I sticuci nova kulturoloska saznanja I iskustva. Uslovi za ucestvovanje na program su vrlo jednostavni, a to su da imate 18 – 26 godina I da redovno ispunjavate svoje studentske obaveze. Program traje maksimalno 4 mjeseca rada + 1 turisticki mjesec. Nekoliko najpopularnije lokacije na koje student rado odlaze su Lake Placid, Ocean City, Martini Vinogradi, California. Svake godine, najveci broj studenata sirom svijeta posjeti bas ove dvije lokacije. Naravno, Experience nudi I brojne druge lokacije kao sto su Wildwood, Hampton Beach, Alaska, Hawaii, Newport itd. Studenti rade poslove koji su u sklopu hotela, restorana, marketa, suvenirnica, ukratko sezonske studentske poslove. Bez obzira na pandemiju Corona virusa, zainteresovanost za Work and Travel USA 2022 je jako velika! Veliki broj studenata vec je prijavljen na program I smjesten na svoju buducu radnu poziciju. Satnice u USA krecu se zavisno od lokacije I radne pozicije, ali okvirno, satnice stoje izmedju 15 – 20USD/h.

Working Holiday Germany program namijenjen je takodje za studente u dobi od 18-29 godina koji zele da ljetnu pauzu iskoriste radeci u Njemackoj. Uslovi za ucesce na programu su da imate status studenta, te da imate minimalno (komunikacijsko) poznavanje njemackog ili engleskog jezika. Ovaj program traje 3 mjeseca, te za isti nije potrebno viziranje. Najpopularnije lokacije svakako su Minhen, Osnabruck, Hamburg, te zabavni parkovi Holiday Park i Tripsdrill park. Studenti mogu da ocekuju zaradu od 10 – 12EUR/h zavisno od radne pozicije. Poslovi koje student rade se ticu hotela, restorana, zabavnih parkova, prodaja sladoleda itd. Zainteresovanost za program je visoka, studenti rado odlaze I provode svoju ljetnu pauzu radom u Njemackoj.

Intership and Training USA program je strucne prakse I za cilj ima da omoguci mladima usavrsavanje kroz praktican rad u americkim kompanijama I organizacijama u trajanju do 18 mjeseci. Program se realizuje iskljucivo iz oblasti struke. Intership program traje do 12 mjeseci I na njemu mogu da ucestvuju student koji su apsolventi ili do 12 mjeseci od diplomiranja. Training program traje do 18 mjeseci I na njemu mogu da ucestvuju osobe koje su diplomirale prije vise od 12 mjeseci ili imaju zavrsenu srednju skolu I minimum 5 godina radnog iskustva u struci. Usavrsavanje se nudi iz raznih oblsti a neke od najpopularnijih su logistika, biznis i marketing, hotelijerstvo I turizam, te gastronomija i svakako IT.

Work and Study Canada program podrazumijeva dodatno usavrsavanje te Co-op sticanje diplome 6 mjeseci ucenja I 6 mjeseci rada u struci nakon ucenja/studiranja. Uciti/studirati mozete Business Management ili Hospitality jer su to trazena odnosno deficitarna zanimanja. Tokom prvih 6 mjeseci mozete legalno raditi 20 sati sedmicno, nakon perioda ucenja, fakultet vam obezbjedjuje placeno radno iskustvo u struci. Postoji opcija za dobivanje trajnog boravka I drzavljanstva, te vam u tom slucaju savjetujemo 6+6 program nakon kojeg postoje razlicite opcije legalng trajnog boravka u Kanadi.

Program nudi niz prednosti koje cemo vam na pocetku izdvojiti:

  1. Kanada tj.Vankuver je vec petu godinu za redom medju prvh pet mjesta u svijetu kao najbolje mjesto za zivot.
  2. Klima u Vankuveru je jednaka klimi u Bosni i Hercegovini, imaju 4 godisnja doba i zimi temeratura rijetko pada ispod nule.
  3. Imaju vise od 2,5 Miliona stanovnika a koledz se nalazi najprestiznijoj lokaciji u Vankuveru u centru i nalazi se 20 minuta voznje od najpoznatijeg skijalista gdje su se odrzavale zimske olimpiske igre. Koledz je udaljen 10 minuta od najveceg parka u kojem je sniman film Indiana Jones.
  4. Koledz je akreditovan a zagarantovano vam je i placeno radno iskustvo.

Za sve informacije mozete nas kontaktirati :
Sarajevo: sarajevo@experience.edu.rs
Bijeljina/Doboj: doboj@experience.edu.rs
Banja Luka: banjaluka@experience.edu.rs

Zgrabite svoju priliku i doživite nezaboravno iskustvo!!! 🙂
Pišite nam i pratite nas na društvenim mrežama:
Instagram: experience.bih
Facebook: Experience BiH
Web stranica: www.experienceusa.ba

Exit mobile version