Site icon mladibl.com

Osmomartovski marš – Siguran porođaj je političko pitanje!

„Siguran porođaj je političko pitanje!“ slogan je osmomartovskog marša koji se jedanaesti put održava u Banjaluci.

Pozivamo sve djevojke, momke, žene, muškace, mame i tate da nam se 8. marta pridružite na maršu koju počinje u 16.00 sati ispred Narodnog pozorišta Republike Srpske, te se završava na Trgu Krajine sa čitanjem iskustava žena koje su doživjele porodiljno nasilje i prikupljanjem higijenskih sredstava za porođajno odjeljenje Kliničkog centra u Banjaluci.

Sve žene, koje žele, imaće priliku da na stubu srama napišu iskustva koja su doživjele u zdravstvenim ustanovama prilikom vođenja trudnoće, porođaja, ali i nakon samog porođaja.

Higijenska sredstava (sapun, ulošci, vlažne maramice, sredstva za dezinfekciju i slično) za porodilje na UKC Banjaluka od danas možete dostaviti u kancelariji Oštre Nule koja se nalazi u Ulici Petra Kočića 3 (parking iza Narodne skupštine), radnim danima u periodu od 10.00 do 16.00 sati.

Ovogodišnjiom maršem želimo da ukažemo da nasilje koje žene doživljavaju tokom trudnoće, pri samom porodu ali i nakon poroda. Veliki je broj žena koje su sa nama podijelile svoja iskustva iz porodilišta širom BiH, a mnoge od njih su doživljavale različite vrste diskriminacije i nasilja u medicinskim ustanovama, od strane zdravstvenog osoblja, te je porođaj za njih bio traumatično iskustvo.

„Zabrinjavaju nas različita neugodna iskustva žena te je krajnje vrijeme da ljekari i medicinske sestre tokom poroda prestanu koristiti zastarjele i zabranjene metode prema porodiljama. Krajnje je vrijeme da se prestane porođaj „ubrzavati“ lijeganjem na stomak rodilje, korištenjem vakuum metoda vađenja bebe, sječenjem i povređivanjem tijela porodilje bez njene saglasnosti.“

„Smatramo da porodilišta moraju biti prijateljska i sigurna okruženja za žene, trudnice, porodilje i majke, a ljekari i medicinske sestre prijatelji i prijateljice žena. Zdravstvene ustanove i uposlenici istih moraju poštovati i provoditi zakonom garantovana prava pacijentkinja!“

Nadamo se što većem odazivu kako bismo zajedno uticali na podizanje svijesti u reproduktivnom zdravlju žena ali i nasilju koje doživljavaju žene tokom trudnoće, poroda ali i nakon poroda.

Organizatori: Oštra Nula, Centar za mlade Kvart, Radnička solidarnost, Omladinski pokret Revolt, Tuzlanski Otvoreni Centar, Mreža za izgradnju mira / Network for Building Peace.

Kontakt osoba – Milica Pralica, 065 474 816

Exit mobile version