Site icon mladibl.com

Jednostavni trikovi za postizanje bolje produktivnosti

Da li nekad osjećaš da su tvoje liste obaveza sve duže i duže, ali ti sve manje motivisan/a? Između posla, kućnih obaveza i ličnih odnosa, često se može činiti da mora postojati bolji način za produktivnost. (Pa, ili to ili jednostavno nema dovoljno sati u danu.)

Dobre vijesti su da postoje načini da se bude produktivniji — razgovarali smo sa raznim stručnjacima, kako bismo ti pomogli da konačno imaš vrijeme na svojoj strani. Od izgradnje bolje rutine ujutro, do aplikacija koje će ti pomoći da ostaneš organizovan/a, ovi savjeti za produktivnost pomoći će ti da radiš efikasnije, a najbolje od svega, svaki dan ti ostavlja više slobodnih trenutaka.

Budi se u isto vrijeme svako jutro

Ulazak u rutinu može biti jedan od najboljih načina da ostaneš produktivan/a, posebno dok radiš od kuće, kaže Rhiannon Staples, stručnjakinja za korporativnu kulturu i CMO na platformi za upravljanje ljudima Hibob. “Pokušajte da se budite u isto vrijeme svaki dan, vježbajte ako ste navikli, doručkujte/popijte jutarnju kafu, a zatim sjednite za kompjuter da započnete radni dan.” Pridržavanje rasporeda, pomoći će ti da održiš fokus i budnost, jer kada znaš šta možeš očekivati, manje je zastrašujuće započeti dan.

Učini nešto lijepo za sebe

Početak jutra sa “dobrom energijom” je važan za produktivnost. Tvoja jutarnja rutina treba da bude ono što te opušta, daje energiju i motiviše, bilo da je to 30-minutni čas joge, pisanje u dnevnik, čitanje knjige, meditacija ili pripremanje zdravog doručka.

Počni svaki dan sa planom

Prije nego što ujutro kreneš na posao, napravi prioritetnu listu obaveza, kaže Staples. “Uvijek je najbolja praksa prvo se pozabaviti najtežim stavkama. Zamršene stvari je lako odgurnuti i odgoditi, ali ako budete uspješni, steći ćete samopouzdanje i zamah da prođete kroz ostatak liste.“

Isključi se ujutro i naveče

Ako svjesno provjeravaš društvene mreže s čašom vina u ruci, to je u redu, ali prekidaš fokus kada provjeravaš telefon u trenucima odmora”, kaže konsultantkinja za organizaciju Julie Morgenstern. Upravo zbog toga, trebalo bi izbjegavati korištenje uređaja tokom prvog i posljednjeg sata svakog dana.

Ako su ti potrebne neke ideje šta da radiš umjesto toga, razmisli o radu na izazovnoj slagalici, otvaranju bojanke, učenju pletenja, igranju društvene igre, pokretanju dnevnika, kreiranju ploče sa vizijom ili, naravno, uzimanju u ruke zanimljivog štiva.

Planiraj svoju sedmicu svakog petka

Laura Vanderkam, autorka knjiga o produktivnosti, preporučuje da svakog petka popodne sagledaš raspored za narednu sedmicu, kako bi rasporedio/la zadatke, premjestio/la nepotrebne sastanke i kako bi ostalo mjesta za sve što je osjetljivo na vrijeme.

Skini aplikaciju kao pomoć

Ako ti kalendarska metoda nije pomogla da postigneš vrhunsku produktivnost, možda je vrijeme da preuzmeš aplikaciju za organizaciju. Prema riječima rukovodilaca i trenera produktivnosti, ove aplikacije ti pomažu da upravljaš višestrukim listama zadataka, organizuješ svoj adresar, pratiš svoje vrijeme, lako pristupaš svojim lozinkama, odrediš prioritete svoje dobrobiti i pratiš različite zadatke, sve to će povećati fokus i produktivnost.

Pravi redovne pauze

„Ako svom mozgu ne date odmora, možete završiti u internet zečjoj rupi umjesto da radite“, kaže autorka “Off The Clock” i govornica o upravljanju vremenom Laura Vanderkam, koja predlaže da u svoj radni dan uključiš kratke pauze. Za to vrijeme idi u šetnju, izvedi pse napolje, uzmi šoljicu kafe ili užinu, nađi se sa prijateljem ili članom porodice, odradi brzi trening kod kuće ili slušaj novi podcast.

Neka ti briga o sebi bude na prvom mjestu

Prezauzetost je često izgovor za izbjegavanje vježbanja i hobija koje voliš – ali je bitno staviti sebe na prvo mjesto. Vanderkam i Morgernstern se slažu da je briga o svom mentalnom zdravlju u malim intervalima korisna. Pogledaj 10-minutni YouTube video, koji ti izmami osmijeh na lice, uživaj u šoljici čaja od kamilice, poslušaj dobru pjesmu, zapali mirisnu svijeću i prepusti se zasluženoj brizi o sebi.

Zapiši svoja postignuća

Na kraju dana, umjesto da se fokusiraš na ono što ti je ostalo da uradiš, budi ljubazan/a prema sebi, tako što ćeš napraviti listu uspjeha svog dana. Upoređivanje tvoje liste dnevno, a zatim sedmično, pomoći će ti da shvatiš koliko si napredovao/la u produktivnosti.

Izvor: oprahdaily.com

Preuzeto sa: ultra.ba

Exit mobile version