Site icon mladibl.com

Kako se prijaviti na Erasmus program razmjene?

U programu Erasmus+ postoje različite mogućnosti za organizacije i pojedince. Priprema i postupak prijave mogu se razlikovati ovisno o dijelu programa za koji se želite prijaviti. U nastavku je detaljan opis postupka.

Prije prijave

Opći poziv na podnošenje prijedloga

Svake godine objavljuje se opći poziv na podnošenje prijedloga za organizacije i pojedince koji djeluju u području obrazovanja, osposobljavanja, rada s mladima i sporta. U pozivu možete pronaći ciljeve programa i predviđene aktivnosti, uvjete za prihvatljivost potencijalnih sudionika, proračun i trajanje projekata te rokove za podnošenje prijedloga za svaku aktivnost. Najnoviji poziv možete pronaći na poveznici Pozivi na podnošenje ponuda i prijedloga. K tome, neki posebni pozivi na podnošenje prijedloga objavljuju se centralno na internetskim stranicama Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA).

Vodič kroz program

Detaljniji pregled uvjeta koje treba ispuniti za pojedine aktivnosti nalazi se u Vodiču kroz program Erasmus+. Vodič je osnovni dokument za svakoga tko se želi prijaviti, a može mu se pristupiti putem interneta ili se može preuzeti u PDF formatu.

Tko može sudjelovati?

Erasmus+ otvoren je mnogim pojedincima i organizacijama, iako se prihvatljivost razlikuje ovisno o aktivnosti te o zemlji podrijetla. Zemlje koje mogu sudjelovati svrstane su u dvije glavne kategorije:

Zemlje sudionice u programu: mogu u potpunosti sudjelovati u svim aktivnostima programa Erasmus+.
Partnerske zemlje: mogu sudjelovati u određenim aktivnostima programa, ovisno o posebnim kriterijima ili uvjetima.
Više informacija o prihvatljivim zemljama možete pronaći u posebnom poglavlju Vodiča kroz program Erasmus+.

Registracija

Za registraciju organizacije potreban vam je valjani račun za EU Login. EU Login (prije se zvao ECAS) je sustav u kojem se provjerava autentičnost korisnika koji pristupaju nizu informacijskih sustava Komisije.

Mjesto registracije ovisit će o tome tko upravlja aktivnošću za koju se želite prijaviti: Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) ili nacionalna agencija.

Više informacija možete pronaći na poveznici Registracija organizacija.

Ako se želite prijaviti kao pojedinac, o tome se trebate dogovoriti s organizacijom u kojoj radite (npr. vaše sveučilište).

Upravljanje programom

Programom Erasmus+ upravljaju Europska komisija, Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA), nacionalne agencije u zemljama sudionicama u programu te nacionalni uredi u nekim partnerskim zemljama.

Centralizirane aktivnosti odvijaju se na europskoj razini, a njima upravljaju Europska komisija i njezina Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu sa sjedištem u Bruxellesu, poznata pod kratkim imenom Izvršna agencija. Centralizirani projekti veći su i strateški osmišljeni kako bi se pronašla rješenja za neka specifična pitanja s kojima se suočavamo diljem Europe.

Decentraliziranim aktivnostima izravno upravljaju nacionalne agencije koje postoje u svakoj zemlji sudionici u programu ili nacionalni uredi za Erasmus+ izvan EU-a. Većina tih projekata provodit će se na nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini te će biti usmjerena na razmjenu među državama.

Više informacija možete pronaći na poveznici Kako se njime upravlja?

Mogućnosti

Pojedinci

Erasmus+ otvoren je osobama svih dobi te im pomaže da stječu i dijele znanje i iskustvo u ustanovama i organizacijama u različitim zemljama. Provjerite kakve se mogućnosti nude pojedincima (studentima, zaposlenicima, pripravnicima, nastavnicima, mladima i osobama koje rade s mladima i drugima).

Organizacije

Erasmus+ nudi prilike organizacijama različitih profila, uključujući sveučilišta, škole, ustanove za obrazovanje i osposobljavanje, skupine za strateško promišljanje, istraživačke organizacije i privatna poduzeća. Saznajte više o mogućnostima koje se nude organizacijama.

Postupak prijave

Za svaki dio programa za koji se prijavljujete treba ispuniti poseban obrazac za prijavu.To će obično biti naš internetski obrazac; u ovom ćete vodiču pronaći detaljan opis postupka.

Za decentralizirane aktivnosti kojima upravljaju nacionalne agencije prijave se podnose na portalu Erasmus+ applications.

Kad je riječ o centraliziranim aktivnostima kojima upravlja Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA), informacije o obrascima za prijavu i postupku odabira bit će dostupne na internetskim stranicama EACEA-a.

Nakon prijave

Više informacija o procjeni i provjeri prijava možete pronaći u Dijelu C – Informacije za podnositelje prijava u Vodiču.

https://erasmus-plus.ec.europa.eu/hr

Preuzeto sa: hocu.ba

Exit mobile version