Site icon mladibl.com

Najbolji programski jezici za učenje u 2022. godini

Ako razmišljaš o započinjanju nove karijere u 2022. godini, svakako treba da razmisliš o programiranju. Jedan od izazova za ljude koji žele karijeru u ovoj oblasti je odlučivanje, koje će jezike naučiti. Uz toliki broj jezika koji se koriste u različite svrhe, odabir onih koje želiš učiti zavisiće od specijalnosti, koja te najviše zanima, kao i od potražnje za poslom.

Izvještaj koji je objavila stranica za kurseve programiranja CodingNomads, bavi se “najboljim” programskim jezicima za 2022. godinu.

Python

Kao jezik na strani servera opšte namjene, Python se koristi za razne zadatke od jednostavnih skriptova do naprednih web aplikacija i vještačke inteligencije. Za programere koji su zainteresovani za nauku o podacima ili mašinsko učenje, kao i za cjelokupni razvoj softvera i web razvoj, Python je najbolji jezik za učenje, prema CodingNomads.

“Dok Python postoji decenijama, potražnja za Python vještinama u 2022. nastaviće eksponencijalno rasti zahvaljujući njegovoj upotrebi u procvatu industrije nauke o podacima, mašinskog učenja i AI”, rekao je Ryan Desmond, suosnivač i vodeći instruktor u CodingNomads. “Pored toga, Python se smatra jednim od najlakših, najmoćnijih i najsvestranijih jezika za učenje, što ga čini popularnim među kompanijama, programerima i onima koji teže da to postanu.”

Java

Poštovan i vremenski testiran jezik, Java se naširoko koristi od strane organizacija širom svijeta. Java je glavni jezik koji stoji iza Androida, koji posjeduje 85% udjela na mobilnom tržištu. To je takođe najpopularniji jezik za IoT (Internet of Things uređaji).

Smatra se da je Java teža za učenje od Pythona, ali s druge strane, kada savladaš Javu, učenje nečega poput Pythona će biti mnogo lakše. Svako ko želi da nastavi karijeru kao opšti softverski inženjer ili mobilni programer i ne smeta mu izazov, trebao bi izabrati Javu.

JavaScript

JavaScript se koristi na više od 97% svjetskih web stranica i omogućava postavljanje dinamičkog i interaktivnog sadržaja, animirane grafike i drugih složenih funkcija na webu. To je takođe najpopularniji jezik među saradnicima na GitHubu.

Za razliku od drugih jezika obuhvaćenih izvještajem, JavaScript je prvenstveno jezik na strani klijenta jer se izvršava unutar web pretraživača. Sve u svemu, JavaScript je najbolji jezik za učenje ako uživaš u kodiranju za vizuelni dizajn i korisnički interface.

Izvor: techrepublic.com

Preuzeto sa: ultra.ba

Exit mobile version