Site icon mladibl.com

5 produktivnih poslovnih savjeta koje vjerovatno ne koristiš

Ponekad su dovoljni jednostavni i lagani koraci, kako bismo poboljšali našu produktivnost za 120%. Potrebno je samo početi ih svakodnevno upotrebljavati i istrajati u namjeri, da poboljšamo poslovne aktivnosti. Zbog toga ti donosimo 5 jednostavnih savjeta, koje možeš početi upotrebljavati već danas na poslu.

Radi kad si najproduktivniji/a

Svi imamo doba dana kada smo najefikasniji. Takođe imamo doba dana kada nam ništa ne ide od ruke. Ako želiš maksimalizovati svoju efikasnost tokom dana, moraš identifikovati najefikasnije sate za rad.

Nakon što to prepoznaš, vrijeme je da optimizuješ svoj raspored. O zadacima koji zahtijevaju najveću koncentraciju, treba voditi računa kada si u svom najboljem poslovnom izdanju.

Na primjer, ako je to između devet sati ujutro i podneva, a freelancer si, tada trebaš uraditi najteže i najkomplikovanije zadatke tog dana. Jednom kad završiš glavni zadatak, možeš se pozabaviti manjim, ugodnijim i manje važnim zadacima za pisanje.

Slušaj odgovarajuću muziku

Prema istraživanjima, oni koji slušaju muziku dok rade, ne samo da su bili brži u izvršavanju zadataka, već su imali i bolje ideje. Ali, bitno je slušati pravu vrstu muzike. To uključuje klasične ambijentalne zvučne zapise, muziku video igara, epsku muziku i zvukove prirode. Focus@Will je praktična aplikacija, koja može povećati tvoju produktivnost pronalaženjem prave muzike, koja će ti pomoći da se više fokusiraš.

Voda

Ako želiš biti na vrhuncu produktivnosti, onda moraš biti i potpuno hidratiziran/a. Utvrđeno je da čak i samo 1% smanjenja hidratacije može rezultovati smanjenjem produktivnosti od čak 12%! Pad hidratacije od 3 ili 4% može dovesti do smanjenja produktivnosti između 25 i 50%. Zato, pobrini se da piješ najmanje dvije litre vode dnevno.

Odredi tačne pauze

Logično je da moramo praviti pauze tokom dana. Bez zastoja za osvježavanje i punjenje, manje smo efikasni, radimo više grešaka i manje se angažujemo oko zadatka na kojem radimo. Studije su otkrile da ujutro možemo ostati fokusirani na zadatak oko 90 minuta, prije nego što počnemo gubiti fokus. Zato je idealno napraviti pauzu od 20 minuta svakih 90 minuta. To ima smisla i jer prati naše prirodne tjelesne ritmove.

Popodne bismo ipak trebali koristiti Pomodoro tehniku, ​​gdje radimo u dijelovima od 25 minuta, a zatim napravimo pauzu od pet minuta. Kad dođe četvrti put, napravi pauzu od 25-30 minuta. Ovo djeluje bolje popodne, kada se biološki ritam stabilizuje.

Spavanje

Uglavnom slušamo kako premalo sna utiče na sve čovjekove funkcije. Ali, bitno je napomenuti i da previše sna može imati negativan efekat. To naravno ne znači da trebamo spavati četiri sata, već da ne moramo svaku noć spojiti 8-9 sati. Bitno je slušati svoj organizam. Kliničke studije pokazuju, da je optimalno spavati 6 do 7 sati. Zamisli samo šta sve možeš uraditi sa dva „dodatna“ sata svakog dana.

Izvor: thriveglobal.com

Preuzeto sa: ultra.ba

Exit mobile version