Site icon mladibl.com

Mladim stvaraocima dodatna podrška za filmske projekte

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić pozdravila je inicijativu Centra za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske da nagradi studente Katedre za film i televiziju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci čiji radovi su vrednovani po Konkursu za filmske projekte koji raspisuje Kinoteka Republike Srpske u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, a na inicijativu Ministarstva.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo da imamo već drugu generaciju nagrađenih mladih filmskih autora koji su dodatnu podršku dobili od naše nove institucije – Centra za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske“, rekla je ministar Natalija Trivić na današnjoj konferenciji za novinare na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Ocijenila je veoma značajnim ovaj vid podrške i zahvalila svim institucijama koje su prepoznale značaj ulaganja u studentski film i podršku studentima ovdašnjih akademija umjetnosti.

„Ovo je jedan od primjera kako uz malo više sluha i podrške možemo napraviti iskorak u podršci mladim stvaraocima, u ovom slučaju onim filmskim, te osnažiti njihovo djelovanje na domaćoj sceni“, navela je ministar Natalija Trivić dodavši da će uskoro biri usvojen i novi Zakon o audio-vizuelnoj djelatnosti Republike Srpske koji će bolje definisati ovu oblasti.

V.d.direktora Centra za razvoj kinematografije Republike Srpske Anja Ilić rekla je da se stvaranje svakog filma, pa tako i studentskog, sastoji iz nekoliko faza, Centar nagrađuje studente za uspješno obavljenu prethodnu fazu i daće podršku za dalju realizaciju.

„U Centru smatramo da ćemo na taj način nekako njihove filmove podići na viši, kvalitativni i producijski nivo i time će oni postati relevantni kako na filmskom tržištu, tako i na filmskim studentskim festivalima“, rekla je Ilićeva i čestitala nagrađenim studentima poželivši im sreću i uspjeh na budućem profesionalnom putu.

Dekan Akademije umjetnosti u Banjoj Luci Dragana Purković Macan zahvalila se Centru za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske što je svoju prvu aktivnost usmjerio na mlade ljude i podršku razvoju studentskog filma.

Pohvalila je odluku Ministarstva da izdvoji dodatna sredstva za otkup slika, kao i osnivanje Filharmonije u okviru Narodnog pozorišta Republike Srpske što će mnogo značiti likovnom i muzičkom odsjeku ove akademije.

Student Vuk Pijetlović rekao je da je ova podrška veliki podstrek i odskočna daska u njihovim ambicijama i umjetničkom djelovanju.

Centar za razvoj i unapređivanje kinematografije Republike Srpske dodijelio je prvu nagradu Sari Radusinović za filmski projekat „Kad zaboraviš juli“uz obrazloženje da je njen filmski projekat melodramska priča koja ima potencijal da postane generacijski film koji preispituje odnose iz prošlosti i kako oni utiču na sadašnjost glavnih likova.

Druga nagrada dodjeljena je Vuku Pijetloviću za njegov filmski projekat „So“ koja je antiratna priča o davanju počasti srpskim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata.

Treću nagradu ravnopravno dijele Boško Krkljaš i Stevan Tomić za projekte „Šta sanjam i šta mi se događa „ i „Ista stara priča“.

Preuzeto sa: Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske

Exit mobile version